Virtuális kommunikáció a gyakorlatban

No comments

Krisztina írása

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy az egyik leggyakoribb kérdés a potenciális ügyfelek részéről a virtuális együttműkődésre vonatkozik. A legtöbbjük számára nehéz elképzelni, hogy hogyan lehet együtt dolgozni az interneten keresztül. Valójában ez a kérdés bennem is felmerült, amikor elkezdtem a szakma iránt érdeklődni, de aztán rájöttem, hogy manapság már az együttműködés minden szakaszára létezik olyan praktikus megoldás, ami az esetek többségében ingyenes is.

 

Ha információt szeretnél adni a potenciális ügyfeleknek, akkor követheted a példám és leírhatod minden egyes munkaszakasz gyakorlati hátterét, akár egy cikkben, akár egy prezentációban. Így, amikor egy új ügyfél felbukkan nagyon gyorsan elmagyarázhatsz neki minden egyes részletet. Ez nálam bevált, és ha tudják hogy mikor, mi és hogyan fog zajlani, akkor sokkal nagyobb bizalommal állnak neki a közös munkának.

Tekintsük gyorsan át az egyes munka szakaszokat!

Állásinterjú vagy heti megbeszélés

Virtuálisan ez valójában sokkal egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb, mintha élőben kellene lezajlania. Elég egy gyors videókonferenciát leszervezned a résztvevők számára. A legismertebbb és legkedveltebb szoftverek erre a Skype és a Zoom.

Munkaszerződés

Arról már beszéltünk, hogy miért fontos a szerződés. Ehhez most csak annyit tennék hozzá, hogy eszedbe ne jussson faxon vagy levélben küldeni a szerződést, mivel mostmár számtalan online platform létezik, ahol a felek elektronikusan aláírhatják a dokumentumokat. A mi kedvencünk a HelloSign, aminek az ingyenes verziója sok kisvállalkozás számára elegendő.

Jelszavak és hozzáférések

Amikor egy új munkahelyre kerülsz, az első lépés gyakran az irodai kulcs és a céges igazolvány vagy kártya átvétele. A mi esetünkben ez megfelel a jelszavak és a különböző hozzáférések átadásának. Ez gyakran egy kritikus pont, mert az ügyfél kiszolgáltatott helyzetben érzi magát. Van erre is megoldás, például ha regisztrálsz és regisztráltatod az ügyfeledet is a Lastpass alkalmazásra, mert így megoszthatja veled a jelszavait anélkül, hogy te valójában látnád a tényleges jelszót!

Dokumentum és adat megosztás

Már erről a témáról is volt szó akkor, amikor az adatvesztés elkerüléséről beszéltünk. Célszerű emlékeztetned az ügyfeledet, hogy minden anyagot könnyedén megoszthat Veled, ha használja például a Google Drive-ot vagy a Dropbox-ot.

Projektmenedzsment

Összetettebb feladatokhoz mindenképpen, de egyszerübb ügyfelek esetében is hasznos lehet egy egyszerű propjektmenedzsment szoftver használata, amivel könnyedén követhetitek a munka minden fázisát, a lejárati időket is beleérte. Az én kedvencem a Trello, amiről már írtam itt, de sokan szeretik például az Asana-t is.

Gyors üzenetváltás

Ha rendszeresen tartotok videó megbeszélést, akkor is célszerű meghatározni egy gyors komunikációs csatornát, amelyet használhattok, ha felmerül egy gyors kérdés, vagy ha valamit hamar az ügyfél tudomására kell hoznod. Én azt tanácsolom, hogy alkalmazkodj a ügyfél szokásaihoz és használjátok azt, amit már eleve ismer és szeret (ha van ilyen). A legelterjedtebb eszközök a Whatsapp, a Telegram és a Slack, de használható erre a célra a Facebook Messenger is.

Munkaidő elszámolás

Minnél átláthatóbb és tisztább a rendszered, annál jobban megbízik benned az ügyfél. Ha órabér alapján fizet, mindenképpen kell heti vagy havi óraösszesítőt készítened, és erre a legegyszerűbb és ingyenes megoldás a Toggl. Ha telepíted a Google Chrome kiterjesztést is, akkor bármilyen weboldalról, de akár közvetlenül a Trello-ból is elindíthatod az órát!

Hiába használjuk már mind nap mint nap az internetet, de a munkavégzéshez szükséges napi együttműködés még így is rejtélyes lehet sokak számára. Ha viszont kellően tájékozott és képzett Virtuális Asszisztens vagy, akkor azonnal meg tudod válaszolni a potenciális ügyfeleid minden felmerülő kérdését.

Elhatároztad magad? Készen állsz, hogy elkezdd építeni a saját, sikeres és jövedelmező Virtuális Asszisztens vállalkozásodat? Akkor válassz a kimondottan erre a pályára készülők számára összeállított tanfolyamaink közül, amelyek segítenek a biztos indulásban! További információkért kattints ide!

 

 

Lépj be ebbe a fantasztikus VA közösségbe!

INGYENES cikkek, oktatóanyagok és sok hasznos tipp vár Rád!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

KrisztinaVirtuális kommunikáció a gyakorlatban

Related Posts

vállalkozni fogok

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 2. rész

Nemrégiben jelentkeztünk a cikkünk első felével amelyben elkezdtük átgondolni, hogy milyen konkrét lépésekkel tudod elkezdeni a saját Virtuális Asszisztens vállalkozásod felépítését. Mostani írásunk ennek a folytatása, amelyben szeretnénk felhívni a figyelmedet néhány további dologra, amivel mindenképp fontos tisztában lenned! Az év elején megjelent cikkben segítettünk átgondolni, mivel is foglalkozz és kinek is dolgozz Virtuális Asszisztensként.

Virtuális Asszisztens interjú: Kovács Lilla

VA Tréning: Mióta dolgozol Virtuális Asszisztensként? Lilla: 2013-ban, Magyarországra költözésem után pár hónapig próbáltam munkát keresni.  Mivel bőségesen volt időm az állásinterjúk között,  így regisztráltam az akkori Elance és O-Desk platformokra. Ezek amolyan netes állásközvetítő oldalak voltak, és kezdetben én sem hittem, hogy sikerülhet ezt teljes munkaidős állássá tenni majd. Így kezdtem a VA pályafutásom

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok!

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 1. rész

Már jó ideje nem érzed magad jól a munkahelyeden és végre letisztult, hogy változtatnod kell. Úgy gondolod most vagy soha, mert végre egyértelműen érzed, hogy a mostani út számodra többé nem járható. Az év végi összegzés és az év eleji tervezgetés nagyon nagy lelkesedéssel töltött el de most, hogy már január vége felé járunk, ismét

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.