Virtuális asszisztens: a tökéletes kismama munka

No comments

Otthonról végezhető „kismama munkát” keresel? Akkor jó helyen jársz, mert a virtuális asszisztens karrier az egyik legjobb lehetőség arra, hogy könnyen összhangba hozd a munkát és a gyereknevelést!

 

Krisztina írása

Nem állnak a rendelkezésemre pontos statisztikai adatok, csak a saját tapasztalom, de azt hiszem a virtuális asszisztensek legalább 70%-a olyan nő, aki gyerekvállalás előtt áll, vagy már kisgyermekes anya. Nem csoda, hiszen tudjuk jól, hogy az anyaság minden téren nagy változást hoz az életünkbe. Nemcsak emocionális szinten, de a munkakörülményeket illetően is. Magyarország valójában egy szerencsés ország abban a tekintetben, hogy hosszabb a GYES ideje, mint a legtöbb európai országban.

Nálunk Olaszországban a munkabér 80%-át fizetik 6 hónapig (ebben benne van a szülés előtti kötelező egy hónap is, amikor már otthon kell lenni). Van rá lehetőség, hogy ehhez hozzátegyél még 6 hónapot, de akkor már csak a béred 30%-át kapod.

Angliában, ahol Judit él, 39 hét a GYES teljes hossza (ami körülbelül 9 hónap), de ebbe is beletartozik már az az idő is, amit a leendő anyuka szülés előtt otthon tölt. Az első 6 hétben a bér 90%-át fizetik, az utána elkövetkező 33 hétben pedig az ottani minimálbér kb. felének megfelelő összeget. Ahogy látható, nagyjából a kisbaba 7 hónapos kora körül ott is vissza kellene menni dolgozni, ami nem túl család- vagy gyermekbarát…

Szóval a helyzet nem egyszerű, és valójában a kihívásokkal teli időszak nem ér véget a gyermek kb. 14 éves koráig. Miért? Mert a bölcsibe nagyon nehéz bekerülni és nagyon sokba is kerül (Angliában pl. ha valaki teljes munkaidőben szeretne dolgozni, akkor a bölcsőde ára nagyjából a minimálbérrel egyenlő). Az óvodának délután 3-4 körül vége, és az iskola is kora délután ér véget, ahonnan a gyerekek többnyire nem jöhetnek haza egyedül (nem beszélve a különórákról vagy a nyári- és egyéb szünetekről). Aki szerencsés, annál ott vannak „főállásban” a nagyszülők, viszont aki kevésbé szerencsés, annak a gyermekfelvigyázás vagyonokba kerül.

A munkaidő természetesen nincs összangban a gyerekek napirendjével, mert az irodisták általában 9-től 5-ig dolgoznak. De ez csak akkor van így, ha nem kell túlóráznod! Én például, ha nem volt túl sok dolgom, akkor is reggel nyolctól este hétig dolgoztam, és bizonyos időszakokban, vagy rendezvények miatt az sem volt ritka, hogy napi 4-5 órát még efelett is túlóráztam. Egyértelmű volt tehát, hogy változtatnom kell, mert ha ilyen ütemben dolgozom tovább, akkor szinte sosem látnám a gyerekeket. Másrészt, ha nem ennyit dolgoztam volna a továbbiakban, akkor automatikusan a „kevésbé szolgálatkész” dolgozók körébe lettem volna sorolva. Egyik lehetőség sem tetszett, ezért kezdtem el a neten valami otthonról végezhető, rugalmas megoldás után kutatni.

 

A virtuális asszisztens karrier életem egyik legjobb döntése volt, mert:

 

 • A gyerekeknek nem kellett bölcsibe járniuk, és még sosem vigyázott rájuk bébiszitter
 • Az oviból akár ebéd előtt is eltudjuk hozni őket, és így együtt ebédelhetünk
 • Ha betegek a gyerekek nem gond, hiszen egyébként is itthon vagyok
 • Reggel saját sütésű tortát eszünk, és minden nap friss meleg étel kerül az asztalra
 • Az iskolai szünetek nem okoznak megoldhatatlan problémát
 • Tudunk főszezonon kívül nyaralni
 • Az időmet én osztom be, a gyerekek és az ügyfelek igényeit figyelmbe véve
 • Nem kell ingáznom, és ezzel vesztegetni a drága időmet
 • Egyszerre több érdekes ügyfélnek is dolgozhatok
 • Sok új hasznos dolgot tanulhatok meg
 • A bevételeim tőlem függnek, és nem kell a fizetésemelésre várnom
 • Nincs munkahelyi stressz és zavaró / időrabló kollégák
 • Az ügyfelek partnerként, és nem alkalmazottként kezelnek
 • Helytől és időtől függetlenül dolgozhatok
 • Sokkal motiváltabbank érzem magam, amióta a saját vállalkozásomat építem.

Persze hátrányai is vannak az otthonról dolgozásnak, de kellő szervezettséggel és önfegyelemmel minden megoldható!

 

Van olyan, akinek  a legnehezebb feladat maga az otthonról történő munkavégzés, mert annyira megszokta, hogy csak akkor dolgozik, amikor lényegében kényszerítik rá. Későig alszik, ottragad a tévé előtt, vagy a Facebook ejti rabul.

A nők ebben sokkal ügyesebbek szerintem, mert eleve megszokták, hogy akkor is rengeteg teendőjük van, ha otthon vannak. Az anyák pedig hihetetlenül jó szervezőkké kell hogy váljanak, mert egyfolytában a rendelkezésre álló időt és a teendőket kell valahogy összehangolniuk.

Ennek ellenére természetesen vannak (és lesznek) olyan időszakok, amikor a helyzet nehéz: amikor a gyerekek miatt alig alszol éjszaka, vagy beüt egy betegség, illetve ha a fontos feladat közben egyfolytában félbe szakítanak… Viszont, ilyenkor a helyzet egy hagyományos munkakörben sem lenne könnyebb, sőt…

Az ilyen fotókat felejtsétek el! Szürreális és megvalósíthatatlan.

 

Aki már dolgozott otthonról, az tudja, hogy a valóság ilyet sosem produkál. Ha mégis megpróbálsz így dolgozni, akkor készülj fel rá, hogy a pár hónapos csemete egy leütéssel olyan trükköket mutat a számítógépeden, amiket te fél órán keresztül próbálsz majd helyre hozni!

Milyen problémákkal kell szembeneézned, ha otthonról akarsz dolgozni, mint kismama?

 

 • Nincs fizetett szabadság
 • Nincs betegszabadság
 • Minden kockázatot te vállalsz
 • A bevételek ingadoznak
 • Számolni kell az éjszakai kelésekkel (és az emiatt átalakult napirenddel)
 • Egy váratlan betegség mindig közbejöhet
 • Te tökéletesen megtervezed a napjaidat, a gyerekek pedig folyamatosan áthúzzák a számításaidat
 • A munkán felül a vállkozásra és annak a promóciójára is kell időt találnod
 • Nincs munkahely, amely fizetné az esetleges továbbképzésedet
 • A munka és a magánélet könnyen egybefolyik, mivel mindig vannak feladatok, amelyekre időt kell találnod.

Mindkét lista elég hosszú, és sok minden van, amit meg kell fontolnod. Mindenkinek a saját helyzetét és karakterét kell figyelembe vennie, amikor eldönti, hogy belevág-e ebbe a kalandba.

Azt hiszem még nem hallottam olyan VA-ről, aki feladta a vállalkozását, és visszament dolgozni, viszont sok olyan van, aki egyre sikeresebb a szakmájában. Ha az én esetemet vesszük alapul, akkor KRYVA simán leveri a Ferrarit! 😉

Virtuális Asszisztens szeretnél lenni, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Akkor örömmel jelentjük, hogy az általunk fejlesztett Vállalkozozás Tervezési Mini Tanfolyam éppen Neked készült!  🙂 Az online végezhető kurzust a saját időbeosztásodhoz igazodva végezheted, a tananyag végére pedig összeáll a saját üzleti modelled és a konkrét terved! Ha szeretnél sikeres online vállalkozást indítani, akkor a további részletekért kattints IDE! 

 

Lépj be ebbe a fantasztikus VA közösségbe!

INGYENES cikkek, oktatóanyagok és sok hasznos tipp vár Rád!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

KrisztinaVirtuális asszisztens: a tökéletes kismama munka

Related Posts

vállalkozni fogok

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 2. rész

Nemrégiben jelentkeztünk a cikkünk első felével amelyben elkezdtük átgondolni, hogy milyen konkrét lépésekkel tudod elkezdeni a saját Virtuális Asszisztens vállalkozásod felépítését. Mostani írásunk ennek a folytatása, amelyben szeretnénk felhívni a figyelmedet néhány további dologra, amivel mindenképp fontos tisztában lenned! Az év elején megjelent cikkben segítettünk átgondolni, mivel is foglalkozz és kinek is dolgozz Virtuális Asszisztensként.

Virtuális Asszisztens interjú: Kovács Lilla

VA Tréning: Mióta dolgozol Virtuális Asszisztensként? Lilla: 2013-ban, Magyarországra költözésem után pár hónapig próbáltam munkát keresni.  Mivel bőségesen volt időm az állásinterjúk között,  így regisztráltam az akkori Elance és O-Desk platformokra. Ezek amolyan netes állásközvetítő oldalak voltak, és kezdetben én sem hittem, hogy sikerülhet ezt teljes munkaidős állássá tenni majd. Így kezdtem a VA pályafutásom

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok!

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 1. rész

Már jó ideje nem érzed magad jól a munkahelyeden és végre letisztult, hogy változtatnod kell. Úgy gondolod most vagy soha, mert végre egyértelműen érzed, hogy a mostani út számodra többé nem járható. Az év végi összegzés és az év eleji tervezgetés nagyon nagy lelkesedéssel töltött el de most, hogy már január vége felé járunk, ismét

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.