Nem kell mindent bevállalnod, de van, amit lehet

No comments

Ha régóta érdeklődsz a Virtuális Asszisztens karrier iránt, vagy már jó ideje      VA-ként dolgozol, akkor láthatod, hogy rengeteg területet fedhet le ez a munkakör.

Nem véletlen, hogy az évek óta aktív kollégák idővel gyakran egy adott területre szakosodnak.

 

Mivel ilyen szerteágazó a lehetséges feladatok köre, így könnyen előfordul, hogy a már meglévő, vagy a még csak potenciális ügyfél olyan feladatokat is kér tőled, ami nem a Te specialitásod, vagy csak nagyon kevés ismerettel rendelkezel az adott területen.

A legutóbbi személyes találkozónkon, valamint az egyik csoportos élő Skype hívásunk alkalmával is felmerült a kérdés, hogy mi az amit még elvállalhatsz, és mi az, amit jobb inkább elutasítani.

Ezt a témát már érintettük itt https://vatrening.com/munka-kiadas-es-egyuttmukodes-mas-virtualis-asszisztensekkel/ , de most szeretnénk részletesebben is foglalkozni a ezzel.

 

A leghasznosabb talán az, ha konkrét eseteket nézünk meg.

 

Tegyük fel, hogy megkeres egy potenciális ügyfél, és többféle feladatot szeretne kiszervezni. Már az elején világos a számodra,  hogy nem mindent fogsz tudni ellátni Te személyesen, mert nincs meg mindenhez a kellő tudásod és tapasztalatod. Ugyanakkor az ügyfél nagyon érdekes és értékes lenne a számodra, és talán azt is látod, hogy a jövőben növelni is tudja majd a vállalkozását, aminek kapcsán Te is több munkához juthatsz. Ebben az esetben mindenképpen azt tanácsolnánk, hogy azokra a területekre, amit Te nem tudsz lefedni, keress olyan kollégát, aki erre specializálódótt!

Az ügyféllel természetesen őszintén megbeszélheted, hogy azon a terüleleten a feladatokat egy kollégád fogja ellátni, Te viszont ettől függetlenül maradsz mindenért felelős, és Te fogsz mindent koordinálni. Ehhez az kell, hogy a szerződésetekbe már eleve belefoglald, hogy a te felelősségvállalásod mellett és irányításod alatt más kollégák is dolgozhatnak a projekte(ke)n. Így az ügyfél nyugodtabb, mert nem kell több emberrel tárgyalnia és együttműködnie, Te pedig ezzel projektmenedzserré lépsz elő. Nyilván, és ez nagyon fontos egy VA számára: minden területen kell, hogy rendelkezz egy alapszintű ismerettel, mivel csak így leszel képes átlátni és koordinálni a munkát. Egy ilyen megbízás jó lehetőséget adhat arra, hogy növekedjen a vállalkozásod, és ne csak a te munkaidődtől függjenek a bevételek. Ne feledkezz meg róla, hogy az együttműködő kollégával is kell kötnöd szerződést, mind a kliens érdekében-, mint pedig a Te saját érdekedben is (hiszen ez az ügyfél a Te marketingtevékenységed eredménye).

Az is előfordulhat, hogy egy kisebb ügyfél keres meg, akinél látható, hogy nem áll a rendelkezésére komoly büdzsé, ugyanakkor az együttműködés a számodra jó lehetőség lehet arra, hogy megtanulj új dolgokat is. Természetesen itt is, mint mindig, fontos az őszinteség: ne add el magad mindenben szakértőnek! Viszont lehetsz rugalmas, aki bevállalja, hogy erre a feladatra több időt és energiát kell áldoznia! Ugyanakkor kiemelten fontos, hogy itt a tanulásodra felhasznált időt nem számíthatod fel az ügyfélnek (hiszen a tanulás a Te döntésed és érdeked, nem az övé)! Ez a kis befektetés könnyen megtérülhet, hiszen a következő ilyen jellegű kérésnél már elmondhatod, hogy ebben az adott dologban is van tapasztalatod.

Amit minden esetben fejben kell tartanod:

 

  • Ne add el magadat többnek, mint ami vagy
  • Ne utasíts el feladatot komolyabb átgondolás nélkül
  • Használj ki minden alkalmat a tapasztalaid növelésére (akár más VA kollégákkal való együttműködés révén is)
  • Aki rugalmas és alkalmazkodik az ügyfél igényeihez, az mindig versenyképesebb lesz a piacon
  • Ha egy bizonyos feladatot többször kérnek tőled, akkor az egy biztos jel arra, hogy a szóban forgó szolgáltatásra igény van
  • Légy felkészült, és ismerkedj olyan kollégákkal akikre idővel szükséged lehet!

 

Aprópó ismerkedés: ismered a Facebook csoportunkat, ahol már több jól működő, és sok, hozzád hasonlóan most induló Virtuális Asszisztens is tag? Ha még nem, itt a link! 

Itt ismerkedhetsz más VA-kal, illetve elkezdtünk egy adatbázist is építeni a csoporton belül pont azért, hogy segítsük a Virtuális Asszisztensek közötti partnerkapcsolatok kiépülését! 🙂

 

 

Lépj be ebbe a fantasztikus VA közösségbe!

INGYENES cikkek, oktatóanyagok és sok hasznos tipp vár Rád!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

KrisztinaNem kell mindent bevállalnod, de van, amit lehet

Related Posts

Virtuális Asszisztens interjú: Kovács Lilla

VA Tréning: Mióta dolgozol Virtuális Asszisztensként? Lilla: 2013-ban, Magyarországra költözésem után pár hónapig próbáltam munkát keresni.  Mivel bőségesen volt időm az állásinterjúk között,  így regisztráltam az akkori Elance és O-Desk platformokra. Ezek amolyan netes állásközvetítő oldalak voltak, és kezdetben én sem hittem, hogy sikerülhet ezt teljes munkaidős állássá tenni majd. Így kezdtem a VA pályafutásom

Judit Krisztina VA Tréning

Virtuális együttműködés: ezúttal magunkról írunk!

Krisztina írása Mindannyian tudjuk és tapasztaljuk, hogy a virtuális asszisztensekkel kapcsolatban a legnagyobb bizonytalanságot az ügyfelek számára rendszerint a virtuális munkavégzés okozza, azaz, hogy nem vagyunk fizikálisan jelen.   Nekem meggyőződésem, hogy a virtuális szó annak idején nagyon modernnek számított. Ugyanakkor mostanában mintha már csak problémát okozna, mert már magának a szónak a hallatán kétségek

Virtuális Asszisztens riport Polgári Edit

Virtuális Asszisztens riport Polgári Edit – Essistance

Amint azt már a múltkori cikkünkben említettük, jó ideig nem jelentettünk meg sikeres Virtuális Asszisztensekkel készült riportokat, így most igyekszünk pótolni a lemaradást (hiszen inspirációból és érdekes történetekből nincs hiány 🙂 )!  Ebben a riportunkban egy nagyon profi, és jelentős tapasztalattal rendelkező VA-t mutatunk be Nektek, aki mindezek mellett magas szintű nyelvtudással is büszkélkedhet: ő nem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.