Mikor inditsam be a vállalkozásomat? Krisztina 7 pontos útmutatója

No comments

A mai rohanó világban eljutni az egyéni vállalkozás gondolatáig, ami rugalmas és szabad életet ad, nagyon könnyű. Főleg, hogy az interneten rengeteg olyan történetet olvashatsz, ami felkelti benned ez iránt a vágyat. De ahhoz, hogy az elméleti terveket átültesd a gyakorlatba, rengeteg rágódáson, mérlegelésen, félelmen és dilemmán keresztül vezet az út.

 

Meg tudom csinálni? Képes vagyok rá? Hogyan találok ügyfeleleket? Hogyan fogom túlélni anyagilag azt az időszakot, amíg nincs még ügyfelem? És ha nem  mindig lesz elég munkám? És az adózas… jaj Istenem, mennyi gyötrelem…

Az ideális az lenne, ha a meglévő állásod mellett lassan be tudnád indítani a vállakozásod, meglenne mondjuk az első egy-két fix ügyfeled, és amikor már látod, hogy annyit keresel, mint amennyit alkalmazottként, akkor felmondasz és a lehető legnagyobb nyugalommal folytatod a munkát a vállalkozásodban. Szuper lenne ez így, csak sajnos nem mindig működik ilyen egyszerűen…

A változással megbirkózni mindig nehéz, ugyanakkor elkerülhetetlen megküzdeni a kihívásokkal, hiszen a kényelmes megoldások nem mindig vannak ott az élet adta kártyák között.

Az én történetem nem egy titkos recept, csak arra példa, hogy mindenkinek a saját útját kell megtalálnia, és az lehet egyszerűen egy gyors „belevetem magam” stratégia is.

Ha már olvastad a rövid bemutatkozó szövegemet, akkor kialakult benned egy kép rólam, de most megosztok Veled néhány részletet. A biztonságos döntések nem hiányoztak az én utamból sem, hiszen akkor kezdtem el a tervezgetést, amikor még gyesen voltam. A gyes persze nem jelenti azt, hogy „halálra keresed magad”, de van egy fix bevételed és a tudat, hogy vár rád egy munka majd azután. Én is rengeteg időt töltöttem azzal, hogy latolgattam az esélyeket és emésztettem a fix állásom feladását, de amikor eldöntöttem, hogy ez lesz az utam, nem kerestem ideiglenes megoldásokat, hanem egyszerűen belevágtam. Természtesen felkészültem minden téren, volt akciótervem és tudtam hogy mit, mikor, és hogyan fogok csinálni – csak azt nem tudtam, hogy mikor fut be az első ügyfelem…

Nálunk ez egy közös döntés első lépése volt: úgy gondoltuk a párommal, hogy én leszek az, aki belekezd a vállalkozói életformába, és amint lehet, majd ő is követ engem. Az volt a cél, hogy Toszkánába költözzünk, amikor már bárhonnan dolgozhatunk. Tehát lemondtunk egy fizetésről, kevesebbet költöttünk természetesen, és egyszerűen belevágtunk. Amint ezt így jól elterveztük, ismét babát vártam, most már fizetett gyes nélkül, tehát a helyzet bonyolódott, de nem hagytam, hogy a félelem lebénítson.

Azt hiszem, ezek a kulcsfontosságú dolgok: hogy legyen benned egy kép, amit meg akarsz valósítani, és hogy ne pánikolj, hanem tegyel érte valamit minden nap. Az apró napi eredményekkel nő az önbizalom és csökken a  félelem, és minden apró lépéssel közelebb kerülsz a célodhoz. Viszont ha ki akarsz zárni minden kozkázatot, és hagyod, hogy eluralkodjon rajtad az aggodalom, akkor sajnos nem fog működni a dolog.

3 hónapos volt a kislányunk, amikor eldöntöttük, hogy a párom is felmond. Igaz, ebbe bele volt kalkulálva a 4 hónapos felmondási idő, de nekem még nem volt annyi fix ügyfelem, hogy biztosan támaszkodhassunk az én oldalamról egy nagyobb, állandó bevételre.

Mit tettünk tehát? Átgondoltuk a kiadásainkat, eladtuk az egyik autót (hiszen most már nem kellett munkába járni), és ezzel csökkentek a benzinre és az autó fenntartásra vonatkozó költségek. Két lakás helyett pedig már csak egyet tartottunk fenn, mivel már nem kellett a munkához igazodni. A pozitív hozzáállás eredményeként pedig befutott 2 fix, napi több órás munkát jelentő ügyfél pont attól a hónaptól, amikor már mindketten otthon voltunk! Szóval a szerencse jön, de sokszor csak akkor, ha látta, hogy Te már megtetted a magadét! 

Sosem tanácsolnám, hogy családosként és hitel terhe alatt, vagy nehéz anyagi helyzet esetén csak úgy mondj fel a munkahelyeden, de abban is biztos vagyok, hogy az éveken át húzódó készülődés és kockázat kizáró stratégia sem  működik. Több olyan olasz VA-t ismerek, aki egyrészt szerencsésnek mondható, mert félállásban dolgozik, félállásban pedig a VA tevékenységét építgeti, másrészt viszont – pont emiatt – évek óta egy helyben topog, és nem meri meglépni a a hagyományos munkahely végleges otthagyását. Ahhoz, hogy igazán rákoncentráljunk egy dologra, sokszor az kell, hogy valami rákényszerítsen minket, hogy ténylegesen arra, és csakis arra az egy dologra fókuszáljunk.

Mint ahogy már írtam a cikk elején, titkos recept nincs, de azért összeállítottam neked egy 7 pontos útmutatót, ami segíteni fog abban, hogy meg merd tenni az első, és egyben DÖNTŐ lépést a céljaid és álmaid megvalosításában:

1/ A rengeteg előkészület és felkészülés helyett inkább koncentrálj a folyamatos, és hosszútávú önképzésre és tanulásra!

2/ Találd meg a számodra tökéletes stressz szintet: a túl nyugodt és túl lassú változás nem biztos, hogy meghozza a kívánt eredményt!

3/  Ne akarj már az elejétől tökéletes lenni: ahogy haladsz előre az úton, lesz idő a javításra és csiszolgatásra!

4/ Ne gondolkozz (negatívan) túl sokat, fontosabb a tettek mezejére lépni!

5/ Legyen egy akcióterved, mert ha ez van, akkor már csak kitartás és rendszeresség kell!

6/ A vállalkozás kicsit olyan, mint a gyerekvállalás: nincs tökéletes helyzet és pillanat!

7/ Nem elég megszületni, el is kell vágni a köldökzsinórt: azaz ne kötödj túlságosan a múltadhoz, merj elrugaszkodni!

Ezek azok a tanulságok, amelyeket én az évek során leszűrtem a hosszú útból, amelyet Virtuális Asszisztensként bejártam. Remélem, hogy a gondolataim a segítségedre lesznek, hogy legyőzd a kétségeidet, és túllegyél az indulás nehézségein.

Úgy érzed elérkezett az idő, hogy elindítsd a saját, jövedelmező Virtuális Asszisztens vállalkozásodat? Szeretnéd szisztematikusan átgondolni az erősségeidet, és ez alapján úgy összeállítani a szolgáltatásaidat és meghatározni az áraidat, hogy tényleg jövedelmezően működhess?

Akkor a “A szolgáltatási paletta felépítése és az árképzés technikái” című tanfolyamunk éppen Neked készült! További információkért kattints IDE!

Lépj be ebbe a fantasztikus VA közösségbe!

INGYENES cikkek, oktatóanyagok és sok hasznos tipp vár Rád!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

KrisztinaMikor inditsam be a vállalkozásomat? Krisztina 7 pontos útmutatója

Related Posts

vállalkozni fogok

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 2. rész

Nemrégiben jelentkeztünk a cikkünk első felével amelyben elkezdtük átgondolni, hogy milyen konkrét lépésekkel tudod elkezdeni a saját Virtuális Asszisztens vállalkozásod felépítését. Mostani írásunk ennek a folytatása, amelyben szeretnénk felhívni a figyelmedet néhány további dologra, amivel mindenképp fontos tisztában lenned! Az év elején megjelent cikkben segítettünk átgondolni, mivel is foglalkozz és kinek is dolgozz Virtuális Asszisztensként.

Virtuális Asszisztens interjú: Kovács Lilla

VA Tréning: Mióta dolgozol Virtuális Asszisztensként? Lilla: 2013-ban, Magyarországra költözésem után pár hónapig próbáltam munkát keresni.  Mivel bőségesen volt időm az állásinterjúk között,  így regisztráltam az akkori Elance és O-Desk platformokra. Ezek amolyan netes állásközvetítő oldalak voltak, és kezdetben én sem hittem, hogy sikerülhet ezt teljes munkaidős állássá tenni majd. Így kezdtem a VA pályafutásom

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok!

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 1. rész

Már jó ideje nem érzed magad jól a munkahelyeden és végre letisztult, hogy változtatnod kell. Úgy gondolod most vagy soha, mert végre egyértelműen érzed, hogy a mostani út számodra többé nem járható. Az év végi összegzés és az év eleji tervezgetés nagyon nagy lelkesedéssel töltött el de most, hogy már január vége felé járunk, ismét

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.