Miért van szükséged megbízási szerződésre?

No comments

Krisztina írása

Biztosan elgondolkodtál már azon, hogy szükséged lesz-e neked is szerződésre, és ha igen, mikortól. Nos, a rövid válasz az, hogy már az első ügyféltől! Hogy miért? Először is induljunk ki abból, hogy a virtuális asszisztens munkánál is elengedhetetlen a szerződés aláírása, méghozzá nem azért, mert mi „virtuálisak” vagyunk, és az emberek ezért esetleg kevésbé bíznának bennünk, hanem azért, mert ez minden vállalkozónál és vállalkozásnál elengedhetetlen. Én úgy gondolom, hogy ha munkáról van szó, akkor a szerződés még ismerősök és barátok között is kötelező!

 

A szerződés írásnak számtalan, többnyire racionális oka van, de ezen felül vannak más szempontok is, ami miatt ez nagyon fontos. A legfontosabb ilyen szerintem a kölcsönös tisztelet. A megbízási szerződés alapján én, mint munkavállaló elsőként jelentem ki, hogy Téged, mint munkaadót tisztellek, és tiszteletben tartom a vállalkozásod célkitűzéseit, az idődet, és az anyagi javaidat. Én elsősorban nem azért íratom alá a szerződést, mert biztos akarok lenni benne, hogy hó végén kifizet a másik fél (bár nyilván ez is fontos 😄), hanem ezért, mert azt akarom hogy tudja: tiszteletben tartom, és megbízhat bennem. És természetesen ugyanezeket várom el tőle is.

Attól függően, hogy milyen területre specializálódtál adódhatnak apró eltérések, de a legfontosabb feltüntetendő adatok minden szerződésben megegyeznek. Lássuk, melyek ezek!

Személyi adatok

Mindkét fél részéről az alapvető személyazonosító adatokra van szükség, tehát név, születési hely és idő, állandó lakcím, illetve kell még a vállalkozás neve és adóazonosító száma és cégjegyzék száma is.

A szerződés tárgya

Vagyis a szolgáltatás(ok), amit az ügyfél igénybe vesz. Ebbe a pontba esetleg azt is belefoglalhatod, hogy a munkát te is kiszervezheted, tehát a későbbiekben nem fog jogi szempontból sem gondot okozni, ha más virtuális asszisztensekkel is együtt dolgozol.

A szerződés ideje és lejárati ideje

Attól függően, hogy alkalmi megbízásról vagy tartós együttműködésről van szó változik a szerződés lejárati ideje. Ide beírhatod az esetleges próbaidőt, és azt is, hogy a szerződés megújítható-e. Ha előfizetés-jellegű megbízásról van szó, akkor általában csak a szerződés kezdetét foglalják bele, de mindenképpen át kell gondolnod, hogy milyen feltételek mellett és mennyi idővel a havi lejárat előtt mondhatja le a szolgáltatásokat az ügyfél.

Az anyagiak

Legyen az óradíj, csomagár vagy projektalapú díjazás, egyértelműen fel kell tüntetned a pontos árat (az áfára való utalással együtt, hogy pontosan tudható legyen, nettó vagy bruttó összegekről van-e szó).

A munkavállaló kötelezettségei és titoktartás

Fontos leírni, hogy a legjobb tudásod szerint fogod a munkát elvégezni, és hogy minden, a vállalkozásra vonatkozó adatot bizalmasan kezelsz, és nem osztod meg ezeket senkivel, hacsak erre felhatalmazást nem kapsz. Az is lényeges, hogy a titoktartást garantálod az esetleg közreműködő kollégák részéről is.

A munkaadó kötelezettségei

A munkaadó kötelessége minden, a munkavégzéshez szükséges információ időben történő átadása és a munkavégzés közben felmerülő kérdések lehető leggyorsabb és legpontosabb tisztázása a kívánt eredmények elérése érdekében.

Fizetési feltételek

Célszerű belefoglani a szeződésbe a számlák kibocsátásának dátumát (például minden hónap első munkanapján stb.), fizetési módot és a fizetési határidőt is (ami lehet 7, 14 vagy akár 30 nap is). Érdemes kitérni arra is, hogy mi történik, ha a számlát az ügyfél nem egyenlíti ki a megadott határidőig (például az előző számla kiegyenlítéséig további munkavégzés nem történik). Reméhetőleg nem lesz rá szükséged, hogy át is ültesd ezt a gyakorlatba, de jobb felkészülni minden lehetőségre.

A szerződés megszüntetése

Fontos pontosan meghatározni, hogy a felek mikor és hogyan szüntethetik meg az együttműködést.

Nem tárgyalt kérdések és esetleges jogviták

A szerződésnek tartalmaznia kell, hogy a dokumentumban nem szabályozott kérdésekben a PTK rendelkezései az irányadók, valamint hogy egy esetleges jogvita esetén mely bíróság lesz az illetékes.

Dátum és aláírás

Mivel virtuális asszisztensek vagyunk, így nyugodtan felejtsd el a postát meg a faxot! A szerződés aláírását megoldhatod Acrobat Reader-rel (szkennelt aláírás persze kell hozzá és a „kitölt és aláír” funkció) vagy olyan ingyenes felhő-alapú megoldásokkal is, mint például a HelloSign.

Virtuális Asszisztens szeretnél lenni, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Akkor örömmel jelentjük, hogy az általunk fejlesztett Vállalkozás Tervezési Mini Tanfolyam éppen Neked készült! 😄Az online végezhető kurzust a saját időbeosztásodhoz igazodva végezheted, a tananyag végére pedig összeáll a saját üzleti modelled és a konkrét terved! Ha szeretnél sikeres online vállalkozást indítani, akkor a további részletekért kattints IDE

 

Lépj be ebbe a fantasztikus VA közösségbe!

INGYENES cikkek, oktatóanyagok és sok hasznos tipp vár Rád!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

KrisztinaMiért van szükséged megbízási szerződésre?

Related Posts

vállalkozni fogok

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 2. rész

Nemrégiben jelentkeztünk a cikkünk első felével amelyben elkezdtük átgondolni, hogy milyen konkrét lépésekkel tudod elkezdeni a saját Virtuális Asszisztens vállalkozásod felépítését. Mostani írásunk ennek a folytatása, amelyben szeretnénk felhívni a figyelmedet néhány további dologra, amivel mindenképp fontos tisztában lenned! Az év elején megjelent cikkben segítettünk átgondolni, mivel is foglalkozz és kinek is dolgozz Virtuális Asszisztensként.

Virtuális Asszisztens interjú: Kovács Lilla

VA Tréning: Mióta dolgozol Virtuális Asszisztensként? Lilla: 2013-ban, Magyarországra költözésem után pár hónapig próbáltam munkát keresni.  Mivel bőségesen volt időm az állásinterjúk között,  így regisztráltam az akkori Elance és O-Desk platformokra. Ezek amolyan netes állásközvetítő oldalak voltak, és kezdetben én sem hittem, hogy sikerülhet ezt teljes munkaidős állássá tenni majd. Így kezdtem a VA pályafutásom

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok!

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 1. rész

Már jó ideje nem érzed magad jól a munkahelyeden és végre letisztult, hogy változtatnod kell. Úgy gondolod most vagy soha, mert végre egyértelműen érzed, hogy a mostani út számodra többé nem járható. Az év végi összegzés és az év eleji tervezgetés nagyon nagy lelkesedéssel töltött el de most, hogy már január vége felé járunk, ismét

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.