Miért lesz érdemes 2018-ban virtuális asszisztensnek lenni?

2 hozzászólás

Judit írása

Kidolgoztad a terveidet az új évre? Nos, mik voltak azok? Szerepel bennük a munka és az élet egyensúlya? Több idő a családra? Nagyobb rugalmasság? Több önállóság? Ha a válasz igen, akkor nem csoda, hogy a virtuális asszisztens szakma iránt érdeklődsz! És tudod, mit mondok? Nincs jobb időpont belevágni, mint most, 2018-ban! Vigyázat, inspiráló olvasmány következik! 

 

Változnak az idők, szerintem Te is tapasztalod. Magyarország, amint azt tudjuk, mindig némi lemaradással követi a nyugat folyamatait, de talán ez sok szempontból nem is baj. Amerikában, Angliában, Ausztráliában már lassan teljesen megszokottá válik a virtuális asszisztens munka, Magyarországon azonban ez – ahogy Te is tapasztalod – most kezd eljutni a köztudatba.

Sokan talán azt gondolják, hogy ez egy divathullám, ami aztán majd el is múlik. Azok, akik nincsenek tisztában a fogalom jelentésével (és nem is hajlandóak jobban utánanézni, csak azonnal véleményt alkotnak), még valamiféle átverést is sejthetnek a virtuális, vagy otthonról történő munkavégzés említése mögött. Pedig a helyzet ennél lényegesen egyszerűbb.

Mi is történik jelenleg?

2018-at írunk. Mostmár szinte minden háztartásban van legalább egy számítógép, az internet kapcsolat is alapvető szükségletté vált, és szinte mindnyájunk zsebében ott lapul egy okostelefon. Hozzászoktunk ahhoz, hogy a barátainkkal Facebook-on, Messengeren és Skype-on kommunikálunk. Sok ismerős van külföldön, de mostmár tudjuk, hogy az élet ettől sem áll meg, nem szakadunk el egymástól, mert a kommunikáció már nem ismer határokat és korlátokat.

Múló divathullám lenne a virtuális asszisztencia? Korántsem. Csupán arról van szó, mostanra lett meg a megfelelő technikai fejlettség, amely által az online kommunikáció már a  mindennapok része Magyarországon is. Ebből pedig egyenesen következik, hogy ugyanezeket az eszközöket és lehetőségeket munkára is lehet használni, nem csak szórakozásra. Ezt pedig sokan felismerték. Megvan a számítógép, a telefon, az applikációk és a szoftverek. Szabadon áramlik az információ: a mostani huszas és harmincas generáció már nincs elszigetelve egyáltalán. Youbube videókból tanulunk, követjük mások mindennapjait akár New Yorkban vagy Torontóban. Szinte erőfeszítés nélkül hozzáférünk rengeteg ingyenes tanfolyam anyagához például angol nyelven, amiből szinte bármilyen készség elsajátítható. Oldalakon, mint pl. a LinkedIn kapcsolatokat építhetünk a világ bármely táján élő vállalkozókkal. Az átlagember számára mindez elérhetetlen volt 5-10 évvel ezelőtt, mostanra viszont sokak mindennapjainak a része. Látjuk, hogy a helyhez kötöttség egyre kevésbé jellemző, és látjuk a start-up mozgalmat. Kirajzolódik, hogy egyre inkább a saját vállalkozásé a jövő, még akkoris, ha csak egyszemélyes modellben gondolkodunk.

Átalakuló vállalati kultúra és elvárások

Ami szintén jellemző, hogy a vállalati kultúrában is jelentősek a változások manapság. Egyre többen kapják meg a lehetőséget, hogy otthonról dolgozzanak. Ez miért jó annak, aki virtuális asszisztens szeretne lenni? Nos, ezáltal is terjed az otthonról történő munkavégzés (jó)híre, és már egyre kevésbé fog rendkívülinek számítani. Egyre többen látják majd, hogy így legalább annyira hatékonyan, ha nem még hatékonyabban lehet elvégezni a feladatokat. Ráadásul nem kell órákat ülni az autóban vagy a buszon / villamoson a munkahelyre jutáshoz, és nem rabolják az időnket a fecsegő kollégák és még sok egyéb, vagyis rengeteg oldalról nyer ezzel az ember. Így tehát vállalkozói körökben is egyre inkább ismert lesz ez az alternatíva, és egyre könnyebbé válik majd elmagyarázni és megérteni a virtuális asszisztens koncepciót, és hogy mennyi mindent nyer ezzel mindkét oldal.

A másik dolog, hogy a modern megoldások, így például bizonyos feladatok és területek kiszervezése más, erre specializálódott cégeknek már szintén nem újdonság, és egyre kevésbé lesz az. A cél a hatékonyság növelése, és a gazdaságosság, egy virtuális asszisztenssel való együttműködésnek pedig talán ez a két legfontosabb célja!

Szabadság és döntés a saját sorsunk felett

2018-at írunk, és egyre több forrásból lehet hallani arról, hogy a mostani munkavállalók már sokkal több mindent mérlegelnek, mint monduk 10-20 évvel ezelőtt. (Ha szeretnél kicsit inspirálódni, nézd meg a következő videót, amelyben egyik személyes hősöm, a 30as nyugdíjas  is megszólal: https://www.youtube.com/watch?v=g3l_aga9N_Y&t=5s).

Szempont már az, hogy a munkában ki tudjunk teljesedni, hogy ne ugyanazokat a feladatokat végezzük robotként sok-sok éven át, és hogy magunk tudjunk dönteni időről időre a sorsunk felett. Ezért is van az, hogy egyre többen választják a mikrovállalkozást és egyszermélyes vállalkozást a klasszikus értelemben vett munkaviszony helyett. Nehezebb? Igen, viszont sokkal kreatívabb, és sokkal inkább megfelel azoknak, akik többet már nem szeretnének a felettesük jóindulatától függeni, és nem másoktól várják a megoldást a sorsukat illető kérdésekre, hanem a saját kezükbe szeretnék venni végre a dolgok irányítását.

Backpacker” Borihoz hasonlóan (akire szintén felnézek azért, amit csinál), sokan szeretnék jobban megismerni a világot és utazni. Mások szeretnének felkészülni arra, hogy változó világunkban nem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő, és gyakran előfordul, hogy országot kell váltanunk ilyen vagy olyan okból. Egy online vállalkozás felépítése és a „laptop életmód”, ahogy nyugatabbra nevezik, ezekkel is összhangban van, és szükség esetén lehetővé teszi mindkettőt.

Élet és munka egyensúlya: kihívás a családosok számára

Nos igen, változnak a körülmények. Ahogy azt már egy másik cikkünkben írtuk, családosként, főképp anyaként nagyon nehéz minden elvárásnak megfelelni. Szeretnénk gondoskodni a gyermekeinkről, igazodni a változó napirendjükhöz (ami sajnos a legritkább esetben hozható összhangba egy teljes munkaidős, „rendes” állás időbeosztásával). Fontos lenne elég minőségi időt tölteni velük ahhoz, hogy tényleg együtt legyünk, és ne csak amolyan háztartási robotként rohanjunk végig a kötelező napi feladatokon. Ezért is fontolgatják sokan, hogy váltani kell, és valamilyen más megoldást keresni, és így találnak rá a megoldásra a virtuális asszisztens létben.

Te milyennek képzeled a jövőt?

Nekem személy szerint azért is nagyon szimpatikus ez az életforma, mert szerintem ez a jövő. A munkába való zötykölődés nap mint nap, hogy autóra és üzemanyagra költjük a pénzünket és ingázásra az időnket, idejétmúlt dolog. Irodákat fenntartani, hogy onnan dolgozzunk, míg a lakásaink (amelyért szintén nem kevés pénzt fizetünk) üresen állnak, külön számítógépet és telefont használni itt és ott is, egyiket a nap egyik-, másikat a másik felében nem racionális. Talán kissé szentimentálisnak tűnik, de szeretem, hogy ezzel az életmóddal sokkal kevésbé terhelem meg a környezetet, sokkal kevesebb ruhára, eszközre és szervezkedésre van szükség. A megmaradt erőforrásokat (időt, pénzt) pedig arra fordíthatom, ami nekem fontos, így jól járok én is, és a bolygó is. Hát nem szuper?

Virtuális Asszisztens szeretnél lenni, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Akkor örömmel jelentjük, hogy az általunk fejlesztett Vállalkozozás Tervezési Mini Tanfolyam éppen Neked készült! 😄Az online végezhető kurzust a saját időbeosztásodhoz igazodva végezheted, a tananyag végére pedig összeáll a saját üzleti modelled és a konkrét terved! Ha szeretnél sikeres online vállalkozást indítani, akkor a további részletekért kattints IDE

 

Lépj be ebbe a fantasztikus VA közösségbe!

INGYENES cikkek, oktatóanyagok és sok hasznos tipp vár Rád!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

KrisztinaMiért lesz érdemes 2018-ban virtuális asszisztensnek lenni?

Related Posts

vállalkozni fogok

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 2. rész

Nemrégiben jelentkeztünk a cikkünk első felével amelyben elkezdtük átgondolni, hogy milyen konkrét lépésekkel tudod elkezdeni a saját Virtuális Asszisztens vállalkozásod felépítését. Mostani írásunk ennek a folytatása, amelyben szeretnénk felhívni a figyelmedet néhány további dologra, amivel mindenképp fontos tisztában lenned! Az év elején megjelent cikkben segítettünk átgondolni, mivel is foglalkozz és kinek is dolgozz Virtuális Asszisztensként.

Virtuális Asszisztens interjú: Kovács Lilla

VA Tréning: Mióta dolgozol Virtuális Asszisztensként? Lilla: 2013-ban, Magyarországra költözésem után pár hónapig próbáltam munkát keresni.  Mivel bőségesen volt időm az állásinterjúk között,  így regisztráltam az akkori Elance és O-Desk platformokra. Ezek amolyan netes állásközvetítő oldalak voltak, és kezdetben én sem hittem, hogy sikerülhet ezt teljes munkaidős állássá tenni majd. Így kezdtem a VA pályafutásom

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok!

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 1. rész

Már jó ideje nem érzed magad jól a munkahelyeden és végre letisztult, hogy változtatnod kell. Úgy gondolod most vagy soha, mert végre egyértelműen érzed, hogy a mostani út számodra többé nem járható. Az év végi összegzés és az év eleji tervezgetés nagyon nagy lelkesedéssel töltött el de most, hogy már január vége felé járunk, ismét

2 comments

Join the conversation
  • Veronika - 2018-01-10 reply

    Kedves Judit!
    A cikkben az áll, hogy januárban már indul tanfolyam. Lehet, hogy csak én vagyok figyelmetlen, de nem találtam ennél konkrétabb infót róla eddig, tudnál ebben segíteni?

    Krisztina - 2018-01-11 reply

    Kedves Veronika!Örömmel jelentjük be, hogy január 22-én hétfőn mutatjuk majd be az első, saját fejlesztésű mini tanfolyamunkat, kimondottan leendő virtuális asszisztenseknek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.