Mennyit keres egy Virtuális Asszisztens?

No comments

Az egyik legfontosabb kérdés

Amikor valaki azt fontolgatja, hogy vajon érdemes-e a Virtuális Asszisztens karriert választania, biztosan felmerül benne a kérdés, hogy mennyit is tudna keresni ezzel, mennyire érné meg neki a dolog.

Erre a kérdésre természetesen nem lehet egyféle vagy egyszerű választ adni. Ennek az egyik legalapvetőbb oka, hogy nincs két egyforma Virtuális Asszisztens vállalkozás, mivel nincs két egyforma Virtuális Asszisztens sem. Ahogy arról az egyik korábbi cikkünkben már írtunk , a VA vállalkozás kiindulópontja maga a személy, aki azt indítja, és ezen belül az ő képességei, szaktudása, kapcsolatrendszere, vállalkozói tapasztalata, az erre fordítható ideje, céljai stb. Mindenki egy kicsit másképp fogalmazza meg a munkája lényegét, a saját erősségeit, valamint a célcsoportját, akit ki szeretne szolgálni.

Speciálisabb tudásért, vagy több tapasztalatért többet is hajlandóak lehetnek fizetni, és nem elhanyagolható a leendő ügyfelek alapvető fizetőképességének értékelése sem. Példákkal illusztrálva másképp árazhatja be a szolgáltatásait az, aki mondjuk adatbevitelt vállal, mint az, aki elkészít az ügyfelének egy üzleti tervet, vagy egy komplex közösségi marketing stratégiát. Máshonnan megvilágítva nyilván más árat szabhat az, akinek több, mint 10 év tapasztalata van (komoly hírnévvel rendelkező cégektől), mint egy pályakezdő mindössze pár igazolható évvel a háta mögött.  De ezen felül más lehet annak is az órabére, aki kezdő vállalkozókat szeretne általános adminisztratív szolgáltatásaival megkeresni, mint annak, aki mondjuk ügyvédi irodáknak szeretne bedolgozni a korábbi ilyen irányú tapasztalata alapján. Az is szempont lehet, hogy az illető VA hová szeretne dolgozni: csak Magyarországon belül keres klienseket, vagy netán külföldön is szeretné értékesíteni a tudását. Nyilvánvaló, hogy más számít olcsónak és más számít drágának a különböző országokban.

A verseny persze nagyon erős, de akinek megfelelő idegen nyelv tudása és tapasztalata van, az esetleg megpróbálhat más országok felé is értékesíteni, és így más pénznemben és nagyságrendben fizettetni.

A fentiek jó eséllyel támpontot adhatnak, hogy elhelyezzük magunkat és a tudásunkat a Virtuális Asszisztens palettán. Ennél konkrétabb információt, illetve számszerűsített értékeket viszont nehéz meghatározni, főképp magyar viszonylatban. Külföldön is viták tárgyát képezi az árképzés, annak ellenére is, hogy ez a fajta karrier már sokkal elfogadottabb és elterjedtebb. Angliában például készítettek egy országos felmérést a Virtuális Asszisztensek körében, és erre hivatkozva kezd kialakulni egy órabér tartomány, amelyen belül érdemes a VA vállalkozóknak elhelyezni magukat. Ugyanakkor Magyarországon a szakma úttörőiként nincs még hasonló támpontunk.

Amit viszont számításba vehetünk (a fentieken túlmenően) azok a következők lehetnek:

  • Mennyi az átlag bruttó órabér az adminisztratív területen, a miénkhez hasonló tapasztalattal és tudással?
  • Mennyi bevételre lenne szükségünk ahhoz, hogy a vállalkozásunk elérje a fedezeti pontot (erről már írtunk ITT Hány órát dolgozik…)?
  • Milyen jövőbeni költségekre kell számítanunk / készülnünk, amit a bevételből kell majd finanszíroznunk (pl. mikor lesz esedékes új számítógépet, szoftvert stb. vásárolni)?
  • Kiknek szeretnénk értékesíteni a szolgáltatásainkat, és ez kirajzol-e egy konkrétabb földrajzi régiót, melynek viszonyait figyelembe kell vennünk (főváros kontra vidék, kelet kontra nyugat, Magyarország kontra külföld stb.)?

Reméljük, hogy a fentiek megfelelő gondolatébresztőt és támpontot jelentenek az induláshoz. Remélhetőleg idővel Magyarországon is kialakul egy olyan Virtuális Asszisztens tábor, ahol egymást segítve és erősítve az árképzéssel kapcsolatban is hasznos és konkrét információkat oszthatunk majd meg egymással.

 

Virtuális Asszisztens szeretnél lenni, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Akkor örömmel jelentjük, hogy az általunk fejlesztett Vállalkozás Tervezési Mini Tanfolyam éppen Neked készült!  🙂 Az online végezhető kurzust a saját időbeosztásodhoz igazodva végezheted, a tananyag végére pedig összeáll a saját üzleti modelled és a konkrét terved! Ha szeretnél sikeres online vállalkozást indítani, akkor a további részletekért kattints IDE

Lépj be ebbe a fantasztikus VA közösségbe!

INGYENES cikkek, oktatóanyagok és sok hasznos tipp vár Rád!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

adminMennyit keres egy Virtuális Asszisztens?

Related Posts

vállalkozni fogok

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 2. rész

Nemrégiben jelentkeztünk a cikkünk első felével amelyben elkezdtük átgondolni, hogy milyen konkrét lépésekkel tudod elkezdeni a saját Virtuális Asszisztens vállalkozásod felépítését. Mostani írásunk ennek a folytatása, amelyben szeretnénk felhívni a figyelmedet néhány további dologra, amivel mindenképp fontos tisztában lenned! Az év elején megjelent cikkben segítettünk átgondolni, mivel is foglalkozz és kinek is dolgozz Virtuális Asszisztensként.

Virtuális Asszisztens interjú: Kovács Lilla

VA Tréning: Mióta dolgozol Virtuális Asszisztensként? Lilla: 2013-ban, Magyarországra költözésem után pár hónapig próbáltam munkát keresni.  Mivel bőségesen volt időm az állásinterjúk között,  így regisztráltam az akkori Elance és O-Desk platformokra. Ezek amolyan netes állásközvetítő oldalak voltak, és kezdetben én sem hittem, hogy sikerülhet ezt teljes munkaidős állássá tenni majd. Így kezdtem a VA pályafutásom

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok!

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 1. rész

Már jó ideje nem érzed magad jól a munkahelyeden és végre letisztult, hogy változtatnod kell. Úgy gondolod most vagy soha, mert végre egyértelműen érzed, hogy a mostani út számodra többé nem járható. Az év végi összegzés és az év eleji tervezgetés nagyon nagy lelkesedéssel töltött el de most, hogy már január vége felé járunk, ismét

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.