A leggyakrabban ismételt kérdések – és a válaszaink

No comments

„Szeretnék VA lenni, de nem tudom, hogyan induljak el… Mit tanácsoltok?”

 

Már két csoportos Skype híváson is túl vagyunk, és szerencsére mindkettő nagyon jól sikerült. A célunk az volt, hogy jobban megismerjünk Titeket, és Ti is minket, valamint hogy feltehessetek minden olyan kérdést, amire szeretnétek választ kapni. Mostantól időről időre szemezgetünk a leggyakrabban felmerülő kérdésekből, és összefoglaljuk a válaszainkat, mert a felmerült témák mások számára is érdekesek lehetnek.

 

Nos, ha már eldöntötted, hogy szeretnél virtuális asszisztensként elindulni, akkor elsőként mindenképp érdemes átgondolnod, hogy milyen szolgáltatásokat szeretnél ajánlani, és kinek.

Ehhez az egyik legfontosabb szempont, hogy szisztematikusan értékeld az eddigi munkatapasztalatodat (mit kellett eddig csinálnod, mi jöhet szóba tapasztalatként a leendő virtuális asszisztens karrierednél, illetve a feladataid közül mit szerettél, és mit nem, valamint miben voltál kimondottan jó, és miben kevésbé). Ezáltal jó eséllyel kirajzolódik, hogy mik a Te erősségeid.

Ezek megtalálásáról egyébként már írtunk bővebben itt: http://vatrening.com/mi-a-te-specialitasod/.

Ha ez megvan, akkor a következő lépés az, hogy írd össze a gondolataidat azzal kapcsolatban, hogy kinek szeretnél / tudnál dolgozni. Első körben próbálj elindulni azon a vonalon, hogy esetleg az ismerettségi körödben van-e olyan, akinek hasznosak lehetnek az általad kínált szolgáltatások (mivel ha valaki már ismer, talán könnyebben elindul az együttműködés úgy is, hogy még nincs mögötted több éves virtuális asszisztens tapasztalat).

A múltkori csoportos Skype hívás közben azt is javasoltuk, hogy esetleg a legelején még azt is érdemes átgondolni, hogy családtagnak / ismerősnek / barátnak tudsz-e segíteni olyasmikkel, amiket VA-ként is csinálnál (akár ingyen, vagy nagyon olcsón).

Ez elsőre nem biztos, hogy mindenkinek tetszik, de ez is olyan vállalkozás, mint a többi: először bele kell tenned sok energiát és munkát, ha később profitálni szeretnél belőle. Ha eleinte akár ingyen, vagy olcsón is, de dolgozol valamennyit a szabadidődben, az jó arra, hogy a gyakorlatban kipróbáld magad, ésmegyőződj róla, hogy jól csinálod, amit csinálsz. Emellett így lesz tényleges visszajelzés is, illetve le tudod tesztelni a munkád eredményét.

Az érme másik fele, hogy az első ajánlások és referenciák beszerzése nehézkes lehet, viszont így az idődért és befektetett munkádért lesz esélyed megkapni ezeket, ami nagyon sok jó lehetőséghez juttathat el később, illetve talán az illető, akinek dolgoztál, ajánlani is fog az ismerőseinek.

Ha pedig jól vetted az akadályokat, és mindezekkel megvagy, válassz egy megfelelő platformot (a lehetőségeid és a leendő ügyfélköröd figyelembe vételével), és kezdd el összeállítani az online megjelenésedet.

Erre használhatod a LinkedIn-t és építhetsz egy szuper profilt (erről írtunk korábban itt: http://vatrening.com/121-tipp-a-hatasos-linkedin-profilhoz/), egy céges Facebook oldalt vagy akár az első saját weboldaladat is. Ez még nem szükségszerűen kell, hogy publikus is legyen, viszont jó eséllyel Te is látni fogod, hogy egészen máshogy tisztul majd le a fejedben minden, ha elkezded úgy összefoglalni a mondandódat, mintha azt már a leendő ügyfeleidnek címeznéd.

Ezek után (de talán mégjobb, ha ezekkel párhuzamosan) elkezded átgondolni a vállalkozásod praktikus oldalát is (vállalkozási forma, adózás stb.), de ezekkel a témákkal majd egy következő bejegyzésben foglalkozunk bővebben.

 

Lépj be ebbe a fantasztikus VA közösségbe!

INGYENES cikkek, oktatóanyagok és sok hasznos tipp vár Rád!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

KrisztinaA leggyakrabban ismételt kérdések – és a válaszaink

Related Posts

vállalkozni fogok

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 2. rész

Nemrégiben jelentkeztünk a cikkünk első felével amelyben elkezdtük átgondolni, hogy milyen konkrét lépésekkel tudod elkezdeni a saját Virtuális Asszisztens vállalkozásod felépítését. Mostani írásunk ennek a folytatása, amelyben szeretnénk felhívni a figyelmedet néhány további dologra, amivel mindenképp fontos tisztában lenned! Az év elején megjelent cikkben segítettünk átgondolni, mivel is foglalkozz és kinek is dolgozz Virtuális Asszisztensként.

Virtuális Asszisztens interjú: Kovács Lilla

VA Tréning: Mióta dolgozol Virtuális Asszisztensként? Lilla: 2013-ban, Magyarországra költözésem után pár hónapig próbáltam munkát keresni.  Mivel bőségesen volt időm az állásinterjúk között,  így regisztráltam az akkori Elance és O-Desk platformokra. Ezek amolyan netes állásközvetítő oldalak voltak, és kezdetben én sem hittem, hogy sikerülhet ezt teljes munkaidős állássá tenni majd. Így kezdtem a VA pályafutásom

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok!

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 1. rész

Már jó ideje nem érzed magad jól a munkahelyeden és végre letisztult, hogy változtatnod kell. Úgy gondolod most vagy soha, mert végre egyértelműen érzed, hogy a mostani út számodra többé nem járható. Az év végi összegzés és az év eleji tervezgetés nagyon nagy lelkesedéssel töltött el de most, hogy már január vége felé járunk, ismét

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.