Kapcsolati marketing, avagy hogyan szerezz rendszeresen új ügyfeleket

No comments

Ha saját vállakozásról beszélünk, akkor a leggyakoribb kérdés az, hogy hogyan szerezzük meg az első ügyfeleket, a második pedig feltehetően az, hogy később hogyan lehet folyamatosan új ügyfeleket szerezni. A következőkben az utóbbiról lesz szó.

Nem véletlen, hogy ezek a leggyakoribb kérdések, hiszen az ügyfélszerzés a vállalkozási folyamat egyik kritikus pontja. Nincs rá semmiféle biztosíték, hogy az ügyfelek száma állandó marad, sőt, ha nem fektetsz munkát az ügyélszerzésbe, akkor borítékolható a csökkenés. Csodás sikert garantáló recept sajnos itt sincs, de mint mindig, a teendők alapos átgondolása és a kitartó munka meghozza a gyümölcsét, ebben biztos lehetsz!

Az egyik leggyakoribb hiba szerintem az, hogy a vevőszerzésre gyakran csak akkor koncentrálnak, ha már elkezdett csökkenni a munka mennyisége. Ez azért is baj, mert a legtöbb vevőszerző stratégia időigényes, így tehát nem valószínű, hogy pár napon vagy héten belül meghozza a kívánt eredményt.

Éppen ezért azt tanácsolom, hogy a saját tevékenységed promócióját folyamatosan végezd, mert így elkerülheted a stresszes munkanélküli időszakokat, és sokkal magabiztosabban kezeled a potenciális ügyfeleket is!

Melyek azok a marketing csatornák, amelyekre napi szinten érdemes időt fordítanod?

Blog

Ha a weboldaladat rendszeresen új tartalmakkal frissíted, és azok hasznos információkat tartalmaznak a Te potenciális ügyfeleid számára, akkor elkerülhetetlen, hogy a Google is észrevegyen! Ezért azt javaslom, hogy havonta legalább (!) két cikket írj! Ez nagyon fontos mind a márkaépítés-, mind pedig a keresőoptimalizás szempontjából.

Közösségi média

A különböző közösségi média csatornákon keresztül tovább terjesztheted a weboldalad új tartalmait, ez tehát az egyik dolog, amire mindenképp érdemes használnod ezeket a platformokat! A másik, hogy célszerű részt venned a különböző szakmai csoportok társalgásaiban is. Ha pedig most indítod be a vállalkozásodat, akkor nem árt minden nap posztolni, amit idővel aztán csökkenthesz.

LinkedIn

Ez az a csatorna, amit nem hanyagolhaszt el, erről már többször beszéltünk .  Célszerű napi szinten építeni, követni és gondozni az üzleti kapcsolatokat!

Kapcsolati marketing

És akkor most térjünk rá magára a kapcsolati marketingre! Nem feltétlenül kell rendszeresen üzleti rendezvényekre járnod, főleg mivel legyünk őszinték: van akinek erre se ideje, se kedve, se lehetősége nincsen. Szerencsére az üzleti kapcsolataidat sokféleképpen ápolhatod a személyes, rendezvényeken való megjelenésen túlmenően is.

De mi is az a kapcsolati marketing?

A kapcsolati marketing az a szemlélet vagy rendszer, amelynek a segítségével folyamatosan szerezhetsz új ügyfeleket, mégpedig számodra jó ügyfeleket! Hogyan lehetséges ez? Mint ahogy már említettem nagyon egyszerű és egyértemlmű dolgokról van szó, de azért nem árt magunkban tudatosítani ezeknek a csatornáknak a létezését annak érdekében, hogy így jobban odafigyelhessünk rájuk és hatékonyabban használjuk őket.

A Te elégedett ügyfele(i)d

Nincs jobb reklám, mint az elégedett ügyfél, aki önként fog téged ajánlani! Alapvetően is fontos, hogy az ügyfeleid meg legyenek elégedve a munkáddal, de érdemes fejben tartanod, hogy a közvetlen hasznon / bevételen túlmenően az ajánlásukkal is nagyban hozzájárulhatnak a vállalkozásod sikeréhez.

Kollégák, alkalmazottak

A mi esetünkben inkább kollégákról lehet szó, de ez ugyanolyan hatásos! Ha valaki már ismer Téged, és biztos a szakértelmedben (amivel esetleg olyan területet fedsz le, amit ő nem) akkor jó eséllyel hozzád küldi majd azokat, akiknek ilyen szolgáltatásokra van szüksége.

Azok, akiknek a bevétele tőled (is) függ

Tehát bármilyen szolgáltató vagy kereskedő, akitől Te vásárolsz mint vállalkozó, például a könyvelődet is beleértve. Célszerű felkészülni, és ha adódik rá alkalom elmesélni – méghozzá hatásosan (link elevator pitch) – hogy mivel foglalkozol. Ezáltal eszükbe juthatsz, ha olyannal találkoznak, akinek a problémáját Te tudnád megoldani.

Bárki, aki már küldött Neked ügyfelet

Tartsd számon azokat, akik vevőt küldtek hozzád, és köszönd meg! Itt szóba jöhetnek a barátok és ismerősök is.

Mindazok, akiknek Te küldtél ügyfelet

Olvastad Robert Cialdini A befolyásolás pszichológiája című könyvét? Ha még nem, akkor nagyon ajánlom! Az egyik elv amiről sokat ír a kölcsönösség elve, ami szerint ha valaki tett értünk valamit, akkor azt viszonozni szeretnénk. Lehet, hogy sok idő fog eltelni, de előbb vagy utóbb mindenki szereti viszonozni amit kapott!

Kapcsolatépítő rendezvények

Természetesen ha kapcsolati marketingről van szó, akkor elengedhetetlen a networking vagy kapcsolatépítő rendezvények megemlítése is. Ha van rá lehetőséged azt tanácsolom, hogy járj el olyan rendezvényekre, ahol megismerhetsz új embereket, mesélhetsz a munkádról, és közben sok hasznos dolgot tanulhatsz meg mások vállalkozásáról is!

Virtuális Asszisztens szeretnél lenni, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Akkor örömmel jelentjük, hogy az általunk fejlesztett Vállalkozás Tervezési Mini Tanfolyam éppen Neked készült!  🙂 Az online végezhető kurzust a saját időbeosztásodhoz igazodva végezheted, a tananyag végére pedig összeáll a saját üzleti modelled és a konkrét terved! Ha szeretnél sikeres online vállalkozást indítani, akkor a további részletekért kattints IDE

Lépj be ebbe a fantasztikus VA közösségbe!

INGYENES cikkek, oktatóanyagok és sok hasznos tipp vár Rád!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

KrisztinaKapcsolati marketing, avagy hogyan szerezz rendszeresen új ügyfeleket

Related Posts

vállalkozni fogok

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 2. rész

Nemrégiben jelentkeztünk a cikkünk első felével amelyben elkezdtük átgondolni, hogy milyen konkrét lépésekkel tudod elkezdeni a saját Virtuális Asszisztens vállalkozásod felépítését. Mostani írásunk ennek a folytatása, amelyben szeretnénk felhívni a figyelmedet néhány további dologra, amivel mindenképp fontos tisztában lenned! Az év elején megjelent cikkben segítettünk átgondolni, mivel is foglalkozz és kinek is dolgozz Virtuális Asszisztensként.

Virtuális Asszisztens interjú: Kovács Lilla

VA Tréning: Mióta dolgozol Virtuális Asszisztensként? Lilla: 2013-ban, Magyarországra költözésem után pár hónapig próbáltam munkát keresni.  Mivel bőségesen volt időm az állásinterjúk között,  így regisztráltam az akkori Elance és O-Desk platformokra. Ezek amolyan netes állásközvetítő oldalak voltak, és kezdetben én sem hittem, hogy sikerülhet ezt teljes munkaidős állássá tenni majd. Így kezdtem a VA pályafutásom

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok!

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 1. rész

Már jó ideje nem érzed magad jól a munkahelyeden és végre letisztult, hogy változtatnod kell. Úgy gondolod most vagy soha, mert végre egyértelműen érzed, hogy a mostani út számodra többé nem járható. Az év végi összegzés és az év eleji tervezgetés nagyon nagy lelkesedéssel töltött el de most, hogy már január vége felé járunk, ismét

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.