Empátia térkép: a vevő megértésének leghatékonyabb eszköze

No comments

A vállalatkozóknak a lehető legpontosabban kell ismerniük a célpiac szükségleteit, mivel csak így lehet megoldást találni a valóban létező problémákra és igényekre. Számos módja van az ügyfelek jobb megértésének és a vállalkozói orientációba történő integrálásának: ezek egyike az empátia térkép.

Mindez egy VA Vállalkozásra is igaz, ahhoz hogy tudd mit és hogyan akarsz eladni tudnod kell hogy kinek, és főleg hogy ez a személy mit gondol és mit érez. Korábbi cikkünkben beszéltünk már a Buyer Personasról és a Customer Journeyről. Akkor is ha mindez túlzásnak tűnik egy kis vállalkozás számára, érdemes végiggondolni ezeket az eszközöket mert sokat segíthetnek főleg a kezdeti zavaros időszakban.

Mi az empathy map?

Az empathy map vagy az empátia térkép egy egyszerű, de nagyon hatékony eszköz, amely lehetővé teszi, hogy értékeléseket gyűjtsünk a leendő ügyfél észleléseiről és érzéseiről.

Az elmúlt években sok szó esett a Buyer Persona létrehozásáról, mint standard módszerről, amelynek célja az üzleti kínálat céljának igényekhez igazítása. Annak érdekében, hogy ez a módszer hatékony legyen, elengedhetetlen a piac átfogó kvantitatív és kvalitatív elemzésének elvégzése, mivel a vevő meghatározásának konkrét adatokon és tényeken kell alapulnia, nem pedig az ember fantáziáján. Ezért viszonylag összetett és meglehetősen hosszadalmas módszer.

Az empátia térkép másképp működik, mivel itt az adatok másodlagos szerepet játszanak. Inkább arról van szó, hogy egy tipikus ügyfél helyébe képzeld magad, és összegyűjtöd az érzéseket, gondolatokat és cselekedeteket. Az adatok helyett a hangsúly az empátia felé tolódik el.

A módszert egy csapatban alkalmazzák, hogy a különféle perspektívák hozzájáruljanak ahhoz, hogy a vevőről a lehető leghitelesebb képet alkossák. Az empátia térkép általában egy értekezlet keretében készül el.

Az empátia térkép alkalmazásai

Az empátia térkép alkalmazásai  lényegében megegyeznek a Buyer Personaéval. Mindkét módszer célja a célpiac optimális megértése.

A térkép eredményei minden üzleti szektor számára értékesek:

  • Tartalom marketing
  • Termékfejlesztés
  • UX Design
  • Kereskedelmi stratégia

Használd az empátia térképet mintaként, hogy a mindennapi munkádat a lehető leghatékonyabban igazítsd az ügyfelek igényeihez.

Hogyan épül fel az empátia térkép?

Az empátia térképnek több változata van. A legtöbb esetben az ügyfél nézőpontját a következő szempontokban mérik: látás, hallás, cselekvés, gondolkodás és érzés.

Ahhoz, hogy a térkép hasznos legyen, meg kell határoznia egy olyan kontextust, amelyben az ügyfél észlelését szeretnéd megvizsgálni. Meg kell-e vizsgálni a potenciális vásárló helyzetét általános szinten? Vagy figyelembe vesz egy konkrét tapasztalatot a weboldalon, vagy egy konkrét döntéshozatali helyzetet az Ügyfélutazás kapcsán?

Látni: mit lát az ember egy tipikus napon? Mit lát egy meghatározott helyzetben? Mit lát, amikor értékeli a lehetséges alternatívák beszállítóinak piacát?

Hallani: Milyen akusztikus benyomásokat hall az illető a helyzetben (zajok, hangok, forgalom stb.)? Mit érez az illető általában a körülötte lévő emberektől? Milyen információknak van kitéve?

Napi tevékenység: Mit csinál az illető egy tipikus napon? Mit csinál a meghatározott helyzetben? Melyek a tipikus kijelentései?

Gondolkodás és érzés: mit gondol és érez az ember egy tipikus napon vagy egy adott helyzetben?

A hagyományos empátia térképen két további szempont van: fájdalmak és nyereségek (vágyak).

Fájdalmak: mik az ember félelmei, gondjai, problémái?

Nyereség: Milyen vágyai, ambíciói és igényei vannak az illetőnek?

Íme egy konkrét példa angolul a képen.

Elszántad magad? Szeretnél belevágni? Akkor szívből ajánljuk Neked a tanfolyamainkat, amelyek segítenek a vállalkozás tervezéstől elkezdve a szolgáltatási paletta felépítésén át egészen az ügyfélszerzésig mindenben, amire egy leendő Virtuális Asszisztensnek csak szüksége lehet!

Lépj be ebbe a fantasztikus VA közösségbe!

INGYENES cikkek, oktatóanyagok és sok hasznos tipp vár Rád!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

KrisztinaEmpátia térkép: a vevő megértésének leghatékonyabb eszköze

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.