Elevator pitch, avagy „És Te mivel is foglalkozol”?

No comments

A profi kapcsolatépítés alapja virtuális asszisztenseknek

 

Krisztina írása

Talán hallottál már az ún. “elevator pitch”-ről, hiszen a startup mozgalom fejlődésével sokszor találkozunk ezzel a rejtélyes kifejezéssel. Az elnevezés egy sztorin alapul, amiről nem tudni, hogy amolyan városi legenda-e, vagy tényleg megtörtént. A történet szerint egy befektetőt kereső fiatal vállalkozó a liftben összefut egy ismert személyiséggel, aki megkérdezi tőle, hogy mivel foglalkozik. Így a vállalkozónak körülbelül 30 másodperce marad arra, hogy dióhéjban elmesélje mivel foglalkozik, és ne szalassza el ezt a soha vissza nem térő alkalmat.

Nem is annyira az a lényeg, hogy mit csinál, hanem hogy valami olyan érdekes és megragadó dolgot mondjon a másik félnek, ami felkelti a figyelmét, és ami által elkezd majd érdeklődni.

A virtuális asszisztens szakma szerencsére nem igényel nagyobb anyagi befektetést, és így valószínűtlen, hogy a befektetők meggyőzése a kulcsfeladatod. Ettől függetlenül mégis nagyon fontos, hogy legyen egy jól átgondolt elevator pitch-ed.

Miért fontos virtuális asszisztensként az elevator pitch megírása?

Az első és legfontosabb indok, hogy általában az emberek még nem ismerik ezt a szakmát, vagy téves elképzeléseik vannak róla. Így tehát fontos, hogy amikor olyan helyzetbe kerülsz, hogy be kell mutatnod a munkádat, akkor megkapó és érdekes módon tudj mesélni róla.

Ha jársz rendezvényekre, előadásokra vagy kapcsolatépítő eseményekre, akkor különösen fontos, hogy képes legyél jól bemutatkozni, és így jó pozícióból indítsd a kommunikációt. A legjobb reklám az, ha ajánlanak téged. Nem biztos, hogy éppen egy potenciális ügyféllel beszélsz, viszont az könnyen előfordulhat, hogy az illető ismer olyan vállalkozókat, akiknek érdekes lehet a Te szolgáltatásod.

Ha már a rendezvényekről esik szó akkor fontos, hogy felkészülten érkezz. Mindig legyen egy frappáns bemutatkozó szöveged, elegendő névjegykártyád plusz íróeszközöd, hogy esetleg jegyzetelhess a kártyák hátoldalára.

Ha van rá mód, esetleg tanulmányozd előre a résztvevők listáját, végezz egy gyors kutatást a profiljaikon és a weboldalaikon keresztül. Így esetleg már előre tudhatod hogy ki az, akivel mindenképpen beszélned kell, vagy fontos lehet a te vállalkozásod számára.

Nagyon fontos, hogy a névjegycsere után azonnal vedd fel az új kontaktokkal a kapcsolatot a különböző portálokon keresztül. Ha lehetséges és érdemes, akkor szervezz le még egy találkozót vagy telefon beszélgetést is.

Az elevator pitch írásban is alkalmazható: gondolj csak arra, hogy hányszor adódik olyan alkalom, amikor röviden be kell mutatkoznod, például egy LinkedIn-es kapcsolatfelvétel esetén.

Hogyan épül fel egy hatékony elevator pitch?

A formula egyszerű, 5 alapvető kérdésen alapul:

  • Ki vagy, kikkel dolgozol?
  • Milyen problémáik vannak a potenciális ügyfeleidnek?
  • Hogyan oldod meg a problémáikat?
  • Mit érsz el ezzel?
  • Milyen előnyökkel jár ez az ügyfelek számára?

Ki vagy, kikkel dolgozol?

Emlékezz vissza a Te különleges tudásodról szóló cikkünkre! Nagyon fontos kiemelni, hogy milyen területre specializálódtál és kikkel dolgozol (szeretnél dolgozni) elsősorban.

Milyen problémáik vannak a potenciális ügyfeleidnek?

Ez az a pont, amikor kezd érdekessé válni a beszélgetés. Mindenkinek van problémája, ezek a gondok sokszor nagyon hasonlóak, és nagyon szeretjük azt, ha valaki ezt ismeri és ráadásul törődik is vele.

Hogy oldod meg a problémáikat?

Itt hasznos néhány konkrétum. 🙂

Mit érsz el ezzel?

Itt azt kell összefoglalnod, hogy milyen eredményt tudsz elérni, ami a potenciális ügyfelek számára fontos.

Milyen előnyökkel jár ez az ügyfelek számára?

Ez a leglényegesebb pont! Az érzelmekre kell hatni, hogy ténylegesen át tudják érezni, milyen fantasztikus lehetne veled az élet! Ha csak annyit mondasz, hogy időt spórolsz meg, az sokkal kevésbé hatásos mintha azt mondod, hogy az ügyfeleknek több ideje lesz a családjukra vagy a hobbijaikra.

Most rajtad a sor, hogy kidolgozd a Te személyes elevator pitch-ed, amit rögtön fel is tehetsz a weboldaladra vagy a LinkedIn profilodra!

Használd ez a formulát:

Virtuális asszsisztensként olyan (online vállalkozóknak, kisvállalkozóknak, nyelvtanároknak, bloggereknek stb…) segítek, akik (időhiánnyal, a szervezettség hiányával stb.) küzdenek, és az én (szolgáltatásaim) segítségével (átlátható lesz az email fiókjuk, áttekinthető lesz a naptárjuk, minden érdeklődőnek válaszolunk stb. ), és így több (bevételre, kliensre, szabadidőre) tesznek szert.

Virtuális Asszisztens szeretnél lenni, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Akkor örömmel jelentjük, hogy az általunk fejlesztett Vállalkozozás Tervezési Mini Tanfolyam éppen Neked készült! 😄Az online végezhető kurzust a saját időbeosztásodhoz igazodva végezheted, a tananyag végére pedig összeáll a saját üzleti modelled és a konkrét terved! Ha szeretnél sikeres online vállalkozást indítani, akkor a további részletekért kattints IDE

 

 

Lépj be ebbe a fantasztikus VA közösségbe!

INGYENES cikkek, oktatóanyagok és sok hasznos tipp vár Rád!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

KrisztinaElevator pitch, avagy „És Te mivel is foglalkozol”?

Related Posts

vállalkozni fogok

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 2. rész

Nemrégiben jelentkeztünk a cikkünk első felével amelyben elkezdtük átgondolni, hogy milyen konkrét lépésekkel tudod elkezdeni a saját Virtuális Asszisztens vállalkozásod felépítését. Mostani írásunk ennek a folytatása, amelyben szeretnénk felhívni a figyelmedet néhány további dologra, amivel mindenképp fontos tisztában lenned! Az év elején megjelent cikkben segítettünk átgondolni, mivel is foglalkozz és kinek is dolgozz Virtuális Asszisztensként.

Virtuális Asszisztens interjú: Kovács Lilla

VA Tréning: Mióta dolgozol Virtuális Asszisztensként? Lilla: 2013-ban, Magyarországra költözésem után pár hónapig próbáltam munkát keresni.  Mivel bőségesen volt időm az állásinterjúk között,  így regisztráltam az akkori Elance és O-Desk platformokra. Ezek amolyan netes állásközvetítő oldalak voltak, és kezdetben én sem hittem, hogy sikerülhet ezt teljes munkaidős állássá tenni majd. Így kezdtem a VA pályafutásom

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok!

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 1. rész

Már jó ideje nem érzed magad jól a munkahelyeden és végre letisztult, hogy változtatnod kell. Úgy gondolod most vagy soha, mert végre egyértelműen érzed, hogy a mostani út számodra többé nem járható. Az év végi összegzés és az év eleji tervezgetés nagyon nagy lelkesedéssel töltött el de most, hogy már január vége felé járunk, ismét

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.