Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 1. rész

No comments

Már jó ideje nem érzed magad jól a munkahelyeden és végre letisztult, hogy változtatnod kell.
Úgy gondolod most vagy soha, mert végre egyértelműen érzed, hogy a mostani út számodra többé nem járható. Az év végi összegzés és az év eleji tervezgetés nagyon nagy lelkesedéssel töltött el de most, hogy már január vége felé járunk, ismét elkeseredtél. Még mindig csak a zavaros jövőképet látod és az egy helyben toporgás fojtogató érzése vesz körül. Magadra ismersz? Akkor ez a cikk Neked szól!

Nem vagy egyedül, sokan vannak ilyen helyzetben, amikor szinte felkiáltasz: “Akkor szerintetek hogy induljak el?” Az idei első cikkünk témája tehát az indulás. Egy gyors és praktikus útmutatót szeretnénk összeállítani Nektek annak érdekében, hogy azok a bizonyos első lépések ne legyenek olyan rémísztőek.

Meglátod, Neked is menni fog!

Minden vállalkozás felépítéséhez, fenntartásához és állandó megújításához rengeteg idő, türelem, motiváció és kitartás kell. De ha egyszer már mozgásban vagy és elszántad magad az első lépésre, akkor már minden sokkal könnyebb.

Íme a sikeres indulás rövid receptje:

  • Önelemzés és az USP (unique selling proposition) megtalálása
  • A tökéletes ügyfél azonosítása
  • A célpiac elérése.

Hol dolgoztál eddig és milyen feladatokat végeztél?

Elsőnek például vess egy pillantást az önéletrajzodra! Milyen feladataid voltak az eddigi pozícióidban? Írd össze az első tizet ami az eszedbe jut egy listára (pl. telefon felvétel, számlák kezelése, mebeszélések szervezése, vevőszolgálati munka stb). Ha ez megvan, akkor jelöld meg mondjuk azt a hármat, amelyekkel a legjobban szerettél foglalkozni ezek közül. Ez már jó kiindulópont lehet!

Ha kész, gondold át a dolgot egy másik szemszögből: a visszajelzések alapján a teljes listából melyek azok a tevékenységek (esetleg ismét válassz hármat), amelyekben a legjobb vagy, adott esetben jobb másoknál? Ezzel a gyakorlattal remélhetőleg sikerül rálelned az erősségeidre.

Ha van közös a halmazokban, akkor innen egyenes az út tovább, mivel azokat a feladatokat kedveled a legjobban, amelyekben meglehetősen jó is vagy. Szuper! Ha viszont érzésed szerint a két csoportnak nincsenek közös elemei, akkor sem kell elkeseredned: érdemes elgondolkodnod, hogy azokat a dolgokat, amikben jó vagy, hogyan lehetne kellemesebbé tenni, illetve azoknál, amelyeket szeretsz csinálni, hogyan fejleszthetnéd magad, hogy jobban is teljesíts!

Ki az “álomügyfeled”, és milyen problémák megoldásában tudsz neki segíteni?

Amikor arról gondolkodsz, hogy kik lehetnének az ügyfeleid, először szedd össze, hogy eddig kiknek dolgoztál (milyen szektorban vagy iparágban, milyen méretű cégeknél, milyen típusú főnököknek stb.). Van esetleg ezekben a szektorokban olyan vállalkozó vagy kisvállalkozás, aki kiadhatna Neked munkát? Praktikus lenne ez nekik? Takaríthatnának meg időt vagy pénzt azáltal, ha kiszervezik a feladatokat?

Ennél a pontnál is hasznos lehet ha átgondolod, hogy mivel töltöd a szabadidődet, mivel foglalkozol szívesen és mi a hobbid. Az is lehet, hogy ez nem a nyújtandó szolgáltatásaidat segít kiválasztani, hanem a potenciális ügyfélkörödet (pl. ha a hobbid az önfejlesztés, és követed több coach tevékenységét is, akkor gondolkodhatsz azon, hogy például az ilyen szakemberek munkáját támogasd).

A fentiekből kiindulva már kezdhet kirajzolódni, hogy ki a Te “álomügyfeled”. Természetesen, ez egy olyan elképzelés, amitől később rugalmasan eltérhetsz, ha változnak a paraméterek, de az indulásnál mindenképp segít, ha tudsz alkotni egy viszonylag pontos képet magadban (pl. az álomügyfeled olyan fiatal és elfoglalt tréner, akinek segítségre van szüksége a munkája megszervezésében és az ügyfelekkel való kapcsolattartásban, így heti pár órában hathatós segítséget tudnál nyújtani neki, ami által ő így a fizető feladataira koncentrálhat stb). Ha van egy képed az ügyfélről, akkor statégiaibb szemlélettel tudod átgondolni a nyújtandó szolgáltatásaidat, és ez segít majd a későbbi marketing feladatok tervezésénél is.

Most, hogy már világos hogy kinek és milyen szolgáltatásokat szeretnél eladni, nem marad más mint megtalálni az utat a célpiachoz! Kezdj tehát bele a keresésbe és gyűjts össze minden adatot egy helyre! Hol keress? Egyszerű! A LinkedIn, Facebook, Google és persze a személyes kapcsolatok mind segíthetnek.

Ismerd meg a leendő ügyfeleket!

Miután van egy jókora listád az eddigi keresések alapján, nézd át a potenciális ügyfeleid honlapját és olvass bele a blogjukba, ha van nekik.

A legfontosabb kérdések, amelyekre választ keresel: 

  • Mit szeretnének feltehetően elérni, mik a céljaik?
  • Utaznak, járnak rendezvényekre, konferenciákra?
  • Sok kicsi, vagy kevés nagy ügyfélre koncentrálnak?
  • Milyen kihívásokkal néznek szembe?
  • Milyen az online megjelenésük?
  • Vannak jellemző színek,  szófordulatok stb. amit ha átveszel, feltehetően könnyebben „egy hullámhosszon lesztek”?

Minél jobban megismered őket, annál nagyobb eséllyel tudsz összhangba kerülni velük, ami alapján aztán hatékonyan tudod megindokolni, hogy miért szeretnél velük dolgozni / miért lehet Rád szükségük!

USP, avagy egyedi terméktulajdonság

Mi is tehát az a titokzatos USP, amelyet korábban már megemlítettünk? Nos, ez nem más, mint az a tulajdonság vagy tulajdonságok halmaza, amely kiemel a versenytársaid közül, és ami különlegessé tesz az ügyfelek szemében.

Ha szeretnél dolgozni ezen, akkor először is át kell gondolnod, hogy kik az ügyfeleid, és mit keresnek. Ha az előzőekben már leírtad, hogy ki is a számodra tökéletes ügyfél (például az olyan kisvállalkozók, akiknél időről időre akad grafikai munka, de a büdzsé és a munka volumene nem teszi lehetővé, hogy egy csak ezzel a területtel foglalkozó grafikust foglalkoztassanak vagy hasonló), akkor ez már egy jó kiindulópont. Ha érted, hogy mire van szükségük a leendő vásárlóidnak és mik az igényeik (pl. az előző példánál maradva olyasvalakit keresnek, aki gyors, rugalmas, megfelelő szintű grafikai szakértelemmel rendelkezik a feladatokhoz viszont megfizethető áron dolgozik és mindig csak annyit, amennyit kell, tehát nincs felesleges elkötelezettság) akkor el tudsz kezdeni gondolkodni, hogy hogyan mutasd be magadat és a szolgáltatásaidat ahhoz, hogy egyértelmű legyen, Te vagy az ő emberük!

Ez természetesen csak egy gyors összefoglaló az USP-vel kapcsolatban, de a lényeg remélhetőleg már látható és érthető ebből is.

Milyen szolgáltatásokat ajánlhatsz?

Ha még nem döntötted el teljesen, hogy miyen szolgáltatásokat szeretnél ajánlani (vagy úgy érzed nem látod át teljesen, hogy mi jöhet szóba) akkor nézd meg a korábbi cikkünket , ahol pontosan ezeket listáztuk (és közel hatvan lehetőséget szedtünk össze! 🙂 ).

Mi kell az induláshoz, konkrétabban?

Ha már van honlapod az szuper, de kezdetnek valójában elég lehet egy jó Linkedin profil vagy egy megfelelően felépített Facebook céges oldal is. A lényeg az, hogy megtaláld az első ügyfelet minél gyorsabban (illetve adj nekik lehetőséget, hogy megtaláljanak Téged)! Ha ez sikerül, az rengeted energiát fog adni és az újabb ügyfelek már sokkal könnyedebben fognak érkezni. Próbálj meg kialakítani egy folyamatos, nagyon pozitív hozzáállást! 🙂

És mi a helyzet a vállalkozási formával, adókkal stb?

Miután már kigondoltad, hogy mit és hogyan szeretnél csinálni a vállalkozásodban, akkor a másik nagyon fontos oldal a dolog törvényes kereteinek az átgondolása. A Vállalkozás Tervezési Tanfolyamunkban szenteltünk egy fejezetet a legfontosabb információknak és körüljártuk, hogy nagyjából milyen vállalkozási formák közül érdemes választani, valamint mik a legfontosabb dolgok, amelyekkel tisztában kell lenned. Ugyanakkor, nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mi elsősorban a szakmai tudás átadását tűztük ki célul, nem vagyunk sem könyvelők, sem pedig jogászok. Emellett a jogi rendszer állandóan változik, illetve nincs két ember egyforma háttérrel és körülményekkel. Ezért nem tudjuk eleget hangsúlyozni, hogy amennyiben tényleg komolyan eldöntötted, hogy vállalkozó leszel, az első lépések egyikeként mindenképp egyeztess egy megbízható könyvelővel a konkrétumokról és részletekről!

Biztos lehetsz abban, hogy egy jó könyvelő a vállalkozó legjobb barátja, mivel egy jó szakember nagyon sok terhet le tud venni a válladról, illetve vannak feladatok a vállalkozás indítással kapcsolatban, amelyeket Neked nem is tanácsos magad elvégezni, hanem egy könyvelő tudja profi módon megtenni ezeket helyetted. Nyilván nem ingyenes a dolog, de az ebbe történő befektetést (és szerencsére többnyire tényleg nem horribilis összegekről van szó!) tekintsd a komoly vállalkozási szándékod kinyilvánításának. Emellett biztos lehetsz benne, egy jó könyvelő többszörösen megspórolja majd Neked a saját díját a tanácsai és útmutatása révén!

Nos, mára ennyit, legközelebbi cikkünkben arról lesz majd szó, hogy az indulással kapcsolatos legalapvetőbb teendők mellett mit kell még észben tartanod ahhoz, hogy a sikered tényleges és tartós legyen! 🙂

Elszántad magad? Szeretnél belevágni? Akkor szívből ajánljuk neked a Vállalkozás Tervezési Tanfolyamunkat , amelynek célja, hogy segítsen átgondolni a vállalkozásod megtervezésének lépéseit. Emellett végigvezet az üzleti tervezés és üzleti modellezés folyamatán is, így a tanfolyam végére összeáll a saját, konkrét üzleti terved!

Lépj be ebbe a fantasztikus VA közösségbe!

INGYENES cikkek, oktatóanyagok és sok hasznos tipp vár Rád!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

KrisztinaEldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 1. rész

Related Posts

vállalkozni fogok

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 2. rész

Nemrégiben jelentkeztünk a cikkünk első felével amelyben elkezdtük átgondolni, hogy milyen konkrét lépésekkel tudod elkezdeni a saját Virtuális Asszisztens vállalkozásod felépítését. Mostani írásunk ennek a folytatása, amelyben szeretnénk felhívni a figyelmedet néhány további dologra, amivel mindenképp fontos tisztában lenned! Az év elején megjelent cikkben segítettünk átgondolni, mivel is foglalkozz és kinek is dolgozz Virtuális Asszisztensként.

Virtuális Asszisztens interjú: Kovács Lilla

VA Tréning: Mióta dolgozol Virtuális Asszisztensként? Lilla: 2013-ban, Magyarországra költözésem után pár hónapig próbáltam munkát keresni.  Mivel bőségesen volt időm az állásinterjúk között,  így regisztráltam az akkori Elance és O-Desk platformokra. Ezek amolyan netes állásközvetítő oldalak voltak, és kezdetben én sem hittem, hogy sikerülhet ezt teljes munkaidős állássá tenni majd. Így kezdtem a VA pályafutásom

Virtuális Asszisztens 2019

Miért éri meg 2019-ben is Virtuális Asszisztensnek lenni?

  Azt hiszem abban mind egyetértünk, hogy 2018-ban is szemmel látható volt a Virtuális Asszisztens szakma ismertségének és népszerűségének a növekedése világszerte. Idén Magyarországon is egyre többen találkoztak ezzel a kifejezéssel (talán részben a mi munkánknak is köszönhetően) és tudtak meg többet arról, hogy mit is jelent ez. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy a 2019-es év

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.