Az én fantasztikus 2018-am!

No comments

Krisztina írása

Karriertervezés virtuális asszisztenseknek

Az elmúlt hónapokban több tanfolyamon és workshopon is részt vettem, ahol olyan témáról hallgattam előadásokat, amelyek nem voltak ismeretlenek a számomra, mint ahogy nem lettek volna ismeretlenek a számotokra sem. Ennek ellenére elégedetten tértem haza és nem éreztem úgy, hogy vesztegettem az időmet.

Gyakran megesik mindenkivel, hogy zsigerből  vagy rutinból csinál valamit, és mindent összevetve jól is működik a dolog. De így sokszor már hiányzik a tudatosság a cselekedetekből és a hatékonyság emiatt romlik.  Ha viszont tudatosan végzel egy feladatot, mert tudod, hogy az a célod felé visz, akkor az eredmény biztos nem marad el. Ehhez viszont gyakran kell egy jó előadó, aki összefoglalja a dolgot és segít összeállítani a cselekvési tervedet.

Miért is beszélek erről? Mert szerintem ez így működik a célkitűzéseinkkel és a tervezéssel kapcsolatban is. Mindenki szeretne egy “eredményekben gazdag és boldog új évet”, de azt valahogy sosem fogalmazzuk meg magunkban, hogy mit is jelent a MI számunkra az eredmény és a boldogság.

Ahhoz, hogy elégedett lehess az év végi számvetéskor, először is kellenek a jól körülhatárolt célok, mégpedig a Te személyes céljaid. Ha ezek megvannak, akkor pedig kidolgozhatod a stratégiádat és a taktikádat ezek eléréséhez.

A sikeres tervezés menete

  • Az idei év felülvizsgálata
  • Tervezési területek meghatározása
  • Célkitűzés és prioritások meghatározása
  • Éves stratégia elkészítése havi lebontásban
  • Havi taktika elkészítése heti leosztásban

Az idei év felül vizsgálata

Fontos hogy tudd, honnan indulsz: mi volt az év legnagyobb sikere, hogyan érted azt el, milyen hibákat vétettél. Melyik életterületre koncentráltál, hogyan oszlottak meg az energiák a különböző területek között.

Területek meghatározása

Gondold át az életed, mely területekre szeretnél összpontosítani, hogyan harmonizálhatod az élet különböző területeit. A tervezésbe a munka, pénz, magánélet területek után bevonhatod az emberi kapcsolatok, egészség, család, otthon és szabadidő témákat is.

Célkitűzések meghatározása

Ez az egyik legfontosabb eleme a tervezésnek.  Egy cél akkor jó, ha „SMART”, vagyis pontos (specific), mérhető (measurable), megvalósítható (achievable), realisztikus (realistic) és időben meghatározott (time-bound).

Alapvetően egy évre szokás tervezni. Lehetséges, hogy a céljaid egy év alatt nem megvalósíthatóak, ezért fontos az is, hogy felállíts egy prioritási sorrendet is, és egyes célokat a következő évre halassz át, ha szükséges. Persze készíthetsz ötéves tervet is, de én személy szerint erre már képtelen vagyok, mivel rengeteg előre nem látható dolog történhet meg ennyi idő alatt. Persze ez nem zárja ki, hogy azért elképzeld magad öt év múlva, és tudd, hogy úgy általában milyen életet szeretnél magadnak.

Stratégia meghatározása

Gondold át, hogy milyen tevékenységeket kell ahhoz elvégezned, hogy megvalósítsd a céljaidat. Becsüld meg az ezekhez szükséges időt, és készítsd el a személyes stratégiádat havi lebontásban, minden területre.

Taktika és napi rutin kialakítása

Ez a tervezés legnehezebb része! Fel kell becsülnöd, hogy heti szinten mit jelentenek az eddig vázoltak, ki kell alakítanod a Te személyes időbeosztásodat, és arra kell törekedned, hogy mindezeket figyelembe véve sikeresen ki tudd alakítani a megfelelő napi rutinodat. Emlékeztetőként esetleg olvasd át az időgazdálkodásról szóló tippjeinket: http://vatrening.com/idogazdalkodasi-tippek-digitalis-nomadoknak-es-tavmunkasoknak/

 

 

Lépj be ebbe a fantasztikus VA közösségbe!

INGYENES cikkek, oktatóanyagok és sok hasznos tipp vár Rád!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

KrisztinaAz én fantasztikus 2018-am!

Related Posts

vállalkozni fogok

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 2. rész

Nemrégiben jelentkeztünk a cikkünk első felével amelyben elkezdtük átgondolni, hogy milyen konkrét lépésekkel tudod elkezdeni a saját Virtuális Asszisztens vállalkozásod felépítését. Mostani írásunk ennek a folytatása, amelyben szeretnénk felhívni a figyelmedet néhány további dologra, amivel mindenképp fontos tisztában lenned! Az év elején megjelent cikkben segítettünk átgondolni, mivel is foglalkozz és kinek is dolgozz Virtuális Asszisztensként.

Virtuális Asszisztens interjú: Kovács Lilla

VA Tréning: Mióta dolgozol Virtuális Asszisztensként? Lilla: 2013-ban, Magyarországra költözésem után pár hónapig próbáltam munkát keresni.  Mivel bőségesen volt időm az állásinterjúk között,  így regisztráltam az akkori Elance és O-Desk platformokra. Ezek amolyan netes állásközvetítő oldalak voltak, és kezdetben én sem hittem, hogy sikerülhet ezt teljes munkaidős állássá tenni majd. Így kezdtem a VA pályafutásom

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok!

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 1. rész

Már jó ideje nem érzed magad jól a munkahelyeden és végre letisztult, hogy változtatnod kell. Úgy gondolod most vagy soha, mert végre egyértelműen érzed, hogy a mostani út számodra többé nem járható. Az év végi összegzés és az év eleji tervezgetés nagyon nagy lelkesedéssel töltött el de most, hogy már január vége felé járunk, ismét

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.