Árképzés: fontosabb téma, mint gondolnád!

No comments

Judit írása

 

Korábban már érintettük az árak kérdését, és hogy mennyit kereshetsz Virtuális Asszisztensként. Talán már azt is láttátok, hogy az új tanfolyamunknak is az egyik fő témája az árképzés. Ez nem tűnik komplex témának? Pedig az! 

 

Amikor arról gondolkozol, hogy Virtuális Asszisztensként hogyan szabd meg az áraidat, akkor többnyire az első kérdés az, hogy mennyi legyen az órabéred. Ennek a meghatározásánál pedig jó esetben figyelembe tervezed venni az átlagos órabért, amit a már működő VA-k kérnek, esetleg igyekszel kiindulni a saját eddigi órabéredből alkalmazottként stb. (egyébként ahhoz, hogy miből tudsz kiindulni már adtunk tippeket itt: http://vatrening.com/mennyit-keres-egy-virtualis-asszisztens/).

Ugyanakkor az árad, amelyet megszabsz, és amiért értékesíted majd a szolgáltatásodat, sokkal többet is mond Rólad, illetve sok egyéb szempontból is fontos. Most erről írunk kicsit bővebben.

Az ár, mint a pozicionálás eszköze

Amikor egy potenciális ügyfél Virtuális Asszisztenst keres, akkor feltételezhetően több lehetséges partnert is megvizsgál. Összehasonlítja az online megjelenésüket, a tapasztalatukat, a kommunikációjukat és természetesen az áraikat is. Így tehát, ha megválasztod az árat, amennyiért dolgozol, ezzel kommunikálod is magadról, hogy hol helyezed el magadat a többiekhez képest a Virtuális Asszisztens palettán.

Mikor fontos ezt figyelembe venni? Például, ha bizonytalan vagy, és emiatt alacsonyabb árat szabsz, mint a többiek akik hasonló szolgáltatásokat ajánlanak. Ha ezt megteszed, az például a leendő ügyfelekben kétségeket kelthet a munkád minőségével kapcsolatban. Ha termékeket vásárolunk, akkor is hajlamosak vagyunk a magasabb árat a jobb minőséggel társítani, és ez a gondolatmenet a szolgáltatásoknál is jelen van.

Az ár, mint az „énmárka” fontos része

Amikor arról gondolkodsz, hogy miként tudod kialakítani a stabil és bizalomgerjesztő énmárkádat, akkor fontos az áraidat is átgondolni ilyen szempontból is. Ha kezdésként általános adminisztratív szolgáltatásokat szeretnél ajánlani, és megbízhatóan dolgozni elsősorban kisvállalkozásoknak, akkor feltételezhetően nem a legjobb ötlet a jelenlegi kialakult VA árskála legtetejére belőni magadat (ahol tendenciájában inkább olyanok helyezkednek el, akik valamilyen speciális tudással rendelkeznek). Miért? Mert ez nincs összhangban a vállalkozásod egyéb paramétereivel, és jó eséllyel nehezen tudsz majd értékesíteni (mert nehéz megtámogatni valós érvekkel a magas árat). De ennek természetesen az ellentéte is igaz: ha például nagyon alacsony árat szabsz, akkor emiatt a leendő ügyfelek valamilyen átverésre, megbízhatatlanságra vagy alacsony minőségre is gyanakodhatnak.

Az ár, amivel hatással vagy másokra

Úgy gondolod, hogy a te árad a te magánügyed? Ez részben igaz, de ugyanakkor fontos azzal is tisztában lenned, hogy pont az előző pontok egyikében említett összehasonlítás miatt az áraiddal hatással vagy másokra is. Ha például magas szintű szolgáltatásokért a skála alacsony szegmenséből választas árat, és így dolgozol (mert esetleg így szeretnél jobb versenypozícióba kerülni, vagy mert a magabiztosság hiánya miatt nem mersz többet kérni) akkor azzal rossz hatással lehetsz mások üzletére. Miért? Mert így esetleg a fukarabb ügyfelekben felmerül a kérdés, hogy ha ennyiért is lehet dolgoztatni, akkor ugyan miért fizetnének többet, és minél többen szabnak a szolgáltatásaik szintjéhez képest alacsony árat, annál szélesebb körű lesz ez a negatív hatás.

Valaki talán azt gondolja, hogy „na és akkor mi van, nekem legyen munkám, az a legfontosabb” – de ennél jóval messzebbről kell szemlélni a dolgot, mivel ezzel a hozzáállással kétszeresen veszítenek a Virtuális Asszisztensek: aki alacsonyabb áron dolgozik, az minden egyes ledolgozott órában elveszti azt a különbözetet, amelyet a megfelelő árképzéssel megkeresett volna. Azok pedig, akik addig reálisan lőtték be az áraikat, szélsőséges esetben árleszállításra is kényszerülhetnek, amivel pedig az egész magyarországi Virtuális Asszisztens szakma rosszul járhat. Érdekes, ugye?

A konklúzió

Mi tehát az egész eddigi eszmefuttatásunk lényege? Az, hogy az árképzés (hasonlóan a vállalkozásod felépítésének egyéb területeihez) egy komplex dolog, amit hiba túlságosan leegyszerűsítve nézni, főleg, ha hosszú távon sikeresen és nyereségesen szeretnéd működtetni a vállalkozásodat. Reméljük, hogy a fentiek segítettek abban, hogy elkezdd egy kicsit több oldalról is átgondolni ezt a kérdést.

Ha pedig úgy érzed hogy készen állsz, és szeretnéd a megfelelő szempontokat figyelembe véve körültekintően megszabni az áraidat, akkor az új tanfolyamunk többek között ebben is segít! Kattints IDE , és vágj bele most! 🙂

Lépj be ebbe a fantasztikus VA közösségbe!

INGYENES cikkek, oktatóanyagok és sok hasznos tipp vár Rád!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

KrisztinaÁrképzés: fontosabb téma, mint gondolnád!

Related Posts

vállalkozni fogok

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 2. rész

Nemrégiben jelentkeztünk a cikkünk első felével amelyben elkezdtük átgondolni, hogy milyen konkrét lépésekkel tudod elkezdeni a saját Virtuális Asszisztens vállalkozásod felépítését. Mostani írásunk ennek a folytatása, amelyben szeretnénk felhívni a figyelmedet néhány további dologra, amivel mindenképp fontos tisztában lenned! Az év elején megjelent cikkben segítettünk átgondolni, mivel is foglalkozz és kinek is dolgozz Virtuális Asszisztensként.

Virtuális Asszisztens interjú: Kovács Lilla

VA Tréning: Mióta dolgozol Virtuális Asszisztensként? Lilla: 2013-ban, Magyarországra költözésem után pár hónapig próbáltam munkát keresni.  Mivel bőségesen volt időm az állásinterjúk között,  így regisztráltam az akkori Elance és O-Desk platformokra. Ezek amolyan netes állásközvetítő oldalak voltak, és kezdetben én sem hittem, hogy sikerülhet ezt teljes munkaidős állássá tenni majd. Így kezdtem a VA pályafutásom

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok!

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 1. rész

Már jó ideje nem érzed magad jól a munkahelyeden és végre letisztult, hogy változtatnod kell. Úgy gondolod most vagy soha, mert végre egyértelműen érzed, hogy a mostani út számodra többé nem járható. Az év végi összegzés és az év eleji tervezgetés nagyon nagy lelkesedéssel töltött el de most, hogy már január vége felé járunk, ismét

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.