A szabadúszó élet: legenda vagy valóság?

No comments

Sokszor olvashatunk olyan írásokat, ahol arról mesélnek, hogy milyen fantasztikus a szabadúszók élete. Többnyire mi is ezt tesszük 🙂 . De azért vannak persze hátrányai is, és most ezekről is szót ejtünk.

 

Krisztina írása

 

Bevallom, egy valami hiányzik az alkalmazotti életemből! Az augusztusi 3 hetes nyári szabadság, amikor tökéletesen el tudtam felejteni a munkát. Annyira, hogy az első munkanapon arra sem emlékeztem, hogy hogyan kell egy telefonhívást kapcsolni! 🙂 Ez persze túlzás, de az biztos, hogy akkoriban tényleg ki tudtam kapcsolni a „munka üzemmódot”, és mindezt úgy, hogy fizettek érte. A legnagyobb örömöt mindig az augusztus végi fizetés átutalása jelentette, hiszen olyan volt, mintha ajándékba kaptam volna.

Szabadúszóként elfelejteni a munkát és valóban kikapcsolódni nagyon nehéz. Őszintén szólva én még nem jutottam el arra szintre, hogy ezt akár minimálisan is megközelítsem. Szóval ez a cikk nem egy csoda recept, inkább egy amolyan  ötletelő írás, ahol megpróbálom (magamnak is) összeírni azokat a stratégiákat és szokásokat, amik segíteni fognak az elkövetkezendő években egy lazább életvitel elérésben.

 

A saját vállalkozásnak vannak előnyei és hátrányai is, és sokszor nagyon személyes az ok, amiért a te választásod erre esett. Íme az én listám .

Ha a freelancer élet mellet döntöttél, akkor el kell fogadnod, hogy a változást nem lehet megállítani; a vállalkozásod valójában sosem fog eljutni arra a pontra, amikor minden szuper és probléma mentes lesz. Talán ez a legnehezebb, „leszokni” az ellenállásról, amikor változást észlelünk. Általános emberi tulajdonság, hogy minden változást beharangozó előszelet veszélyforrásként élünk meg, és az egyetlen dolog amit szeretnénk, hogy elkerüljük azt. Tudjuk jól, hogy a változás elengedhetetlen, hiszen anélkül nem lehet jobb az életünk, de mégis ellenkezünk. Persze némi gyakorlással és tudatos hozzáállással lehet segíteni a dolgon.

Íme egy pár trükk és stratégia, ami segíthet túlélni a szabadúszó élet nehézségeit:

Fogalmazd meg magadban a Te „Big Why”-odat!

Minden könnyeben átvészelhető, ha van egy nagyon fontos oka a döntésünknek, ami miatt abban a helyzetben vagyunk, amiben. Sokszor ez egy személyhez köthető. Tudod, amikor azt mondod, hogy „érte bármit megtennék”… Gondolkozz el, ki vagy mi az, amiért dolgozol, amiért meghoztad ezt a döntést, és amiért érdemes kitartanod mellette.

Alakíts ki egy irodát

Legyen az egy tényleges iroda, egy sarok, vagy a konyhapult (bár ezt annyira nem ajánljuk), a lényeg, hogy a munkát helyszínhez kösd. Ez sokszor segít abban, hogy tényleg a munkára koncentrálj, ha ott vagy (és esetleg könnyebben kiverd a fejedből, ha nem).

Tervezd meg a napjaidat!

Az időgazdálkodás elengedhetetlen! Ez a kedvenc témám, és itt megtalálod az én módszeremet. Most már nem arról van szó, hogy mit szól a főnök, ha halogatsz egy munkát, hanem a napi betevőd és a jóhíred forog kockán! Itt a vállalat Te vagy, nem vehetsz fel egy új alkalmazottat a helyedre, ha nem jól mennek a dolgok! Az időgazdálkodás abban is segít, hogy szétválaszd a munkát és a családi teendőket, hogy tudatosan alakíts ki „énidőket”.

Egészséges életmód

Étkezz rendszeresen, tarts uzsonna szünetet, tápláld a tested és a lelked. Tudod, ép testben ép lélek! 🙂 És ehhez a munkához a kiegyensúlyozott lélek elengedhetetlen, mert ha kimerülnek a belső tartalékaid, akkor fásult leszel, demotivált, a legrosszabb esetben pedig beteg. Mindegyik állapotból nagyon nehéz visszatáncolni, főleg, mert a feladatok gyűlnek akkor is, ha te éppen nem vagy 100%-on…

Sportolj!

Most már a munkába járás sincs, így pedig megeshet, hogy napokig ki sem dugod az orrod a lakásból (főleg, ha olyan „nem szeretem idő” van, ami januárban és februárban bizony gyakori 🙂 ). Emlékszel rá, amikor a munkahelyeden azon ábrándoztál, hogy bárcsak otthon ülhetnél és olvasgathatnál egész nap, amíg kint szakad az eső? Hát erre most sem lesz túl sok módod. Arra viszont mindenképpen szakíts időt, hogy sportolj, tornázz, végezz nyújtó gyakorlatokat, máskülönben a tested reklamálni fog. Nem beszélve arról, hogy ez milyen fontos a motiváció fenntartása miatt is (erről olvashatsz még itt )

Delegálj!

Igen, neked is meg kell tanulnod delegálni. Nem feltétlenül kifelé, de legalább a családon belül. Csak azért, mert otthon vagy, nem feltétlenül kell mindent neked csinálnod. Írj listát azokról az apróságokról, amit nyugodtan megtehet helyetted valaki, szervezd át a napjaitokat, és találj időt arra, hogy magaddal légy, magaddal is foglalkozz.

Légy tudatos!

Tudd, hogy milyen életet és vállakozást képzelsz el magadnak, és abba az irányba haladj. Nem kell minden ügyfelet elfogadni, és ha vannak „nem szeretem ügyfeleid”, akkor idővel szabadulj meg tőlük! Koncentrálj arra, hogy csak olyan munkát végezz, ami örömet és bőséget hoz az életedbe. Ne feledd, ha csak rossz ügyfelek találnak meg, annak is jó eséllyel Te vagy az oka: alakítanod kell az áraidon, a kommunikációdon vagy a szolgáltatásaidon. Emellett nem lehet eleget hangsúlyozni: tudnod kell nemet mondani!

Pozitív környezet

Vedd körül magad pozitív emberekkel (valósakkal és virtuálisakkal egyaránt). Olvass pozitív könyveket, és kerüld a híradót meg a pletykalapokat. Create your world 🙂 !

Hálanapló

Tudatosíts magadban amit elértél, és légy hálás érte. Élvezd ki az élet apró örömeit. Gondolj bele, milyen szuper, hogy ebéd előtt futni mehetsz, hogy a bevasárlást el tudod intézni a legnyugisabb napszakban és hogy nem kell feltétlenül a hétvégét takarítással töltened, mert be tudod osztani a feladataidat a hétre. Esetleg vezess hálanaplót, ahová minden reggel vagy este leírhatsz 5-10 dolgot, amiért aznap (is) hálás lehetsz. A boldogság egy megtanulható képesség, nem kell hozzá se szerencse, se jó alaptermészet. 🙂

Virtuális Asszisztens szeretnél lenni, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Akkor örömmel jelentjük, hogy az általunk fejlesztett Vállalkozozás Tervezési Mini Tanfolyam éppen Neked készült! 😄Az online végezhető kurzust a saját időbeosztásodhoz igazodva végezheted, a tananyag végére pedig összeáll a saját üzleti modelled és a konkrét terved! Ha szeretnél sikeres online vállalkozást indítani, akkor a további részletekért kattints IDE

 

 

 

Lépj be ebbe a fantasztikus VA közösségbe!

INGYENES cikkek, oktatóanyagok és sok hasznos tipp vár Rád!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

KrisztinaA szabadúszó élet: legenda vagy valóság?

Related Posts

vállalkozni fogok

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 2. rész

Nemrégiben jelentkeztünk a cikkünk első felével amelyben elkezdtük átgondolni, hogy milyen konkrét lépésekkel tudod elkezdeni a saját Virtuális Asszisztens vállalkozásod felépítését. Mostani írásunk ennek a folytatása, amelyben szeretnénk felhívni a figyelmedet néhány további dologra, amivel mindenképp fontos tisztában lenned! Az év elején megjelent cikkben segítettünk átgondolni, mivel is foglalkozz és kinek is dolgozz Virtuális Asszisztensként.

Virtuális Asszisztens interjú: Kovács Lilla

VA Tréning: Mióta dolgozol Virtuális Asszisztensként? Lilla: 2013-ban, Magyarországra költözésem után pár hónapig próbáltam munkát keresni.  Mivel bőségesen volt időm az állásinterjúk között,  így regisztráltam az akkori Elance és O-Desk platformokra. Ezek amolyan netes állásközvetítő oldalak voltak, és kezdetben én sem hittem, hogy sikerülhet ezt teljes munkaidős állássá tenni majd. Így kezdtem a VA pályafutásom

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok!

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 1. rész

Már jó ideje nem érzed magad jól a munkahelyeden és végre letisztult, hogy változtatnod kell. Úgy gondolod most vagy soha, mert végre egyértelműen érzed, hogy a mostani út számodra többé nem járható. Az év végi összegzés és az év eleji tervezgetés nagyon nagy lelkesedéssel töltött el de most, hogy már január vége felé járunk, ismét

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.