A motiváció kialakítása és fenntartása

No comments

Krisztina írása

A motiváció nem más, mint egy hajtóerő, ami képessé tesz minket arra, hogy örömmel és energiával éljük az életünket: bírjuk a napi rutint és a kihívásokat, és kedvünk legyen dolgozni és kikapcsolódni.

Manapság elég divatos dolog motiváció fejlesztésről és fenntartásról beszélni, és „motivációs guruk” is szép számmal születnek.  Nyilván nagyon erős az igény erre a témára, nemcsak a vállalkozók körében, de úgy általában is. A hagyományos munkarend válságban van évek óta, a nagy cégek életében pedig az egyik legnagyobb gond a kiégés ellen való küzdelem, és az elégedett dolgozók kinevelése és megtartása.

Az egyik legfontosabb vezetői képesség motiválni a dolgozókat, hiszen a motivált és boldog dolgozó a legjobb munkaerő. Egy igazi leader képes arra, hogy minden kollégáját személyiségének függvényében motiválja, de állítólag itt az egyik legnehezebben megtanulható vezetői képességről is van szó.

Mit tegyen tehát a szegény magányos távmunkás, digitális nomád, vagy virtuális asszisztens?

Szánt szándékkal használtam a magányos szót, akkor is, ha ez nem mindig van így. De abban az értelemben mindenképp, hogy most nincs kolléga, irodai versengés, és noszogató főnök. Csak Te vagy és a kliens. A jó ügyfél elméletileg figyel arra is, hogy jól kommunikáljon az asszisztensével, de valljuk be őszintén, nem ez az elsődleges gondja…

Egyre többet hallani azokról a soft skill-ekről is, amik nékülözhetetlenek egy szabadúszó számára. Lehet hogy nem az erősséged az önmotiváció, de ne aggódj, mert ez a készség is könnyen fejleszthető!

 

Hogyan tudom fejleszteni a motivációs képességemet?

Olvasni, olvasni, olvasni

Szerintem az egyik leghatásosabb és legolcsóbb megoldás önfejlesztő könyveket olvasni, méghozzá rendszeresen és sokat.  A legjobb az lenne, ha be tudnál iktatni fix alkalmakat, amikor ha keveset is, de olvasol. Például reggel, közvetlenül ébredés után, ebéd után 10 percet a kávé mellett, vagy netán este főzés közben. A lényeg a rendszeresség, amíg a dolog nem válik szokássá. Ehhez állítólag körülbelül  21, 30 vagy 45 nap szükséges (az aktuális gurutól függően 🙂 . Hasznos lehet egy úgynevezett „habit tracker” is, amelyben minden nap kipipálhatod, ha teljesítetted a feladatot.

Reggeli rituálé, vagy boldog óra

Itt gyakorlatilag Hal Elrod Morning Miracle című könyvéről van szó, ami magyarul Varázslatos reggel címen jelent meg. Dióhéjban egy olyan reggeli rituálé kialakításáról szól, ami magába foglalja az olvasást, a megerősítő gondolatokat és a fizikai aktivitást. Nem kell, hogy szó szerint kövesd az utásításokat, de ha van reggel 40-60 perced, amit a magad fejlesztésre és kényeztetésére használsz, akkor teljesen más energiával indul a napod!

Sport bármilyen formában és mennyiségben

Elengedhetetlen! Legyen szó sétáról , yogáról vagy futásról… A lényeg, hogy hetente legalább 3-4 alkalommal szentelj időt a testedre és a lelkedre. A már ismert pozitív hatásokon felül szerintem ez a a legjobb mentális edzés is. Én például naponta kétszer vagy háromszor végzek egy párperces nyújtó gyakorlatsort, amikor tudatosan és lassan lélegzem, és szépen, bíztatóan beszélek magamhoz. Ha már nincs főnököm, aki bíztat, akkor legalább az én belső hangom ott van és figyel rám 🙂 . Minden este elvégzek egy 15 perces gyakorlatsort is, hogy levezessem a  nap közben felgyülemlett feszültséget. Hetente egyszer elmegyek pilatesre, és ami talán a leglényegesebb: hetente háromszor elmegyek futni. Nem érdekes, ha sosem futottál, kezdheted 500 méterrel is! Én sem voltam egy futó típus (jól emlékszem az első kilométerekre!), de szerintem a futás, és a változás, amin így keresztülmész felér egy csodával!

Íme egy pár apró trükk, amit futás alatt tanultam meg, de bárhol alkalmazható:

Nyertes testtartás: egyenes hát, büszke fejtartás, mint aki már lefutotta a maratont

Lassú és tudatos légzés (minnél fáradtabb vagy, annál lassabb), 2-re belélegzel, 4-re ki

Képzeld bele magad abba a pillanataba, amikor már elérted a célod, érezd át azt az elégedettséget!

Én dombos tájon futok, most például egy dombtetőn lévő kolostor felé, amit már messziről látok. Ez egy metafora is. A kolostor a végső célod (életcél, munkacél), ami még messze van, de már látod, és nagyjából el tudod képzelni, hogy milyen lehet közelről.  Nagyon magasan van, teljesen reménytelennek tűnik, hogy Te oda fel tudsz futni. A megoldás nem mereven nézni a célállomásodat, hanem inkább a földet nézve az egyes apró lépésekre koncentrálni. Minden lépés tökéletes és energikus kell, hogy legyen. Amikor fáradsz,  koncentráltan és lassan lélegzel. És újból beleképzeled magad a győztes lelkiállapotba. Amire észbekapsz, már fenn is vagy! Ez a taktikát tökéletesen lehet alkalmazni a munkában is: koncentrálj az apró lépésekre, és ne nézz előre, mert megrémiszthet a nagy feladat.

Egészséges életvitel

Nem akarok belemélyedni, de szerintem nagyon fontos!

Napló

Nem, nem a tinédzser korunkból ismert naplóról beszélek, hanem egy úgynevezett hálanaplóról, amelybe minden reggel  leírod – szigorúan kézzel – azt a három dolgot, amiért hálás vagy, valamint a napi prioritásaidat. Este pedig feljegyzed a nap apró sikereit és azokat a dolgokat, amit aznap megtanultál, vagy amin még esetleg dolgoznod kell.

Te milyen trükköket használsz a munkakedved és hatékonyságod fenntartásához? 

 

Lépj be ebbe a fantasztikus VA közösségbe!

INGYENES cikkek, oktatóanyagok és sok hasznos tipp vár Rád!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

KrisztinaA motiváció kialakítása és fenntartása

Related Posts

vállalkozni fogok

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 2. rész

Nemrégiben jelentkeztünk a cikkünk első felével amelyben elkezdtük átgondolni, hogy milyen konkrét lépésekkel tudod elkezdeni a saját Virtuális Asszisztens vállalkozásod felépítését. Mostani írásunk ennek a folytatása, amelyben szeretnénk felhívni a figyelmedet néhány további dologra, amivel mindenképp fontos tisztában lenned! Az év elején megjelent cikkben segítettünk átgondolni, mivel is foglalkozz és kinek is dolgozz Virtuális Asszisztensként.

Virtuális Asszisztens interjú: Kovács Lilla

VA Tréning: Mióta dolgozol Virtuális Asszisztensként? Lilla: 2013-ban, Magyarországra költözésem után pár hónapig próbáltam munkát keresni.  Mivel bőségesen volt időm az állásinterjúk között,  így regisztráltam az akkori Elance és O-Desk platformokra. Ezek amolyan netes állásközvetítő oldalak voltak, és kezdetben én sem hittem, hogy sikerülhet ezt teljes munkaidős állássá tenni majd. Így kezdtem a VA pályafutásom

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok!

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 1. rész

Már jó ideje nem érzed magad jól a munkahelyeden és végre letisztult, hogy változtatnod kell. Úgy gondolod most vagy soha, mert végre egyértelműen érzed, hogy a mostani út számodra többé nem járható. Az év végi összegzés és az év eleji tervezgetés nagyon nagy lelkesedéssel töltött el de most, hogy már január vége felé járunk, ismét

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.