A leggyakrabban ismételt kérdések – és a válaszaink II.

No comments

„Honnan szereztétek az első ügyfeleket?”

„VA-ként milyen vállalkozási formát érdemes választani?”

 

A múlt héten már elkezdtük leírni Nektek a válaszainkat a leggyakoribb kérdésekre, amelyeket általában feltesznek nekünk a virtuális asszisztens karrier iránt érdeklődők. Elsőként azt írtuk le, hogy mit tudunk mondani azoknak, akik szeretnének virtuális asszisztensek lenni, de nem tudják, hogy hogyan is vágjanak bele, merre induljanak el. Erről a cikkünket itt találjátok: http://vatrening.com/leggyakrabban-ismetelt-kerdesek-es-valaszaink/). A mostani bejegyzésünkben pedig a másik két dobogós helyezett kérdésre írjuk le Nektek a gondolatainkat. 

 

„Honnan szereztétek az első ügyfeleiteket?”

Az indulás senkinek sem könnyű, természetesen nekünk sem volt az. Anno, amikor elindítottuk a vállalkozásainkat, nekünk is más-más dolog működött. Most leírjuk Nektek a saját történetünk ide vonatkozó részét.

Judit anno, amikor az első virtuális asszisztens vállalkozását indította még 2012-ben, akkor az első ügyfele a régi munkakapcsolatain keresztül érkezett, tehát röviden az ismerettség segített. Fontos azt is megemlíteni, hogy abban az időben még Angliában is nagyon nagy újdonságnak számított ez a fajta karrier, így az ismertsége is sokkal kisebb volt. Emiatt Judit várt is a vállalkozás hivatalos elindításával mindaddig, amíg megvolt az első megbízás. Ezután a stratégia az volt, hogy személyesen mentek el az üzlettársával különböző networking-jellegű eseményekre, és ott próbáltak kapcsolatokat építeni (bizony, így visszagondolva nagyon sokat változott minden azóta…).

2016-ban aztán, amikor Judit teljes gőzzel újrakezdte a munkát, akkor pedig a LinkedInen keresztül érkezett az első fontosabb megkeresés. Fontos megjegyezni, hogy Judit nagyon szereti a LinkedInt, és az oldal lelkes felhasználója már 2010 óta, ígyhát eddigre már komoly hálózatot sikerült felépítenie, és a profilját is optimalizálta a céljai figyelembevételével. A LinkedIn azóta is nagyon jó szolgáltatot tesz az ügyfélszerzés terén, de a honlapján kerersztül is érkeznek megbízások szép számmal.

Krisztina taktikája is hasonló volt. Még a GYES alatt, amikor már tudta, hogy valószínűleg pár hónap múlva beindítja saját VA vállalkozását elkezdett dolgozni a LinkedIn profilján, és kapcsolatba lépett minden kollégájával. De megkereste azokat a cégvezetőket is, akiket a munkáján keresztül addig megismert. Ebben az időszakban még csak a kapcsolatfelvétel volt a cél. Azután, amikor már hivatalosan is beindult a vállalkozás írt minden kedves régi kollégának és ismerősnek LinkedInen keresztül, és bemutatta a szolgáltatásait. Így aztán innen érkezett az első ügyfél is. Nagyon fontos volt számára, hogy felépítsen egy profi LinkedIn profilt és kapcsolatrendszert. A kapcsolatok minősége és az ajánlások biztosan sokat segítettek abban, hogy megbízható és professzionális benyomást keltett az online munka területén is.

A honlapján csak pár hónappal később kezdett el működni, de azóta természetesen annak is nagyon fontos szerepe van az ügyfélszerzés szempontjából. Krisztina nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a weboldala dinamikus legyen, tehát rendszeresen tölt fel új cikkeket a blogra és folyamatosan gondozza az oldalt, hogy az minél több információt adjon az érdeklődőknek.

Egy másik módszer, ami Krisztina esetében nagyon jól működött egy mini szponzoráció volt egy digitális vállalkozóknak szóló podcaston. Ennek költsége az általános reklámköltségekhez képest meglehetősen alacsony volt, a közönség pedig szinte tökéletesen az a szegmens volt, amire Krisztina koncentrálni szeretett volna. Ami pedig meglepő, hogy a podcast azóta is elérhető, és így időről időre megtalálják a téma iránt érdeklődők, akiket azután Krisztinához is elvezet. Így az értéke és a hasznossága az idők során jóval meghaladta az eredetileg vártat.

 

„Virtuális asszisztensként milyen vállalkozási formát érdemes választani?”

 

Ez a harmadik legnépszerűbb kérdés, nyilván nem véletlenül. Ha már meghoztad a nagy döntést, és el szeretnél indulni a vállalkozás irányába, akkor jönnek a praktikus kérdések, melyek közül ez az elsődleges. Mivel ezt a témát a későbbiekben jóval bővebben is körül fogjuk járni, így már egyeztettünk a KRB Könyvelő Iroda tulajdonosával, Beával annak érdekében, hogy a lehető legmegbízhatóbb információkat szállítsuk Nektek.

Nagy meglepetés természetesen nem ért minket, teljes az egyetértés köztünk abban, hogy virtuális asszisztensként a legtöbb esetben az egyéni vállalkozás és a KATA választása a lehető legoptimálisabb a rendelkezésre álló lehetőségek közül. Ennek számos oka van, de a legtfontosabbak talán azok, hogy itt a legalacsonyabbak a költségek, és mert ez a vállalkozási forma viszonylag kevés adminisztratív feladattal jár. Mivel a mi szakmánk jellemzően nem olyan, ahol sok költség elszámolására lenne lehetőség, illetve többnyire az ÁFA körbe való belépés sem szükséges vagy sürgős, így ezek is ebbe az irányba terelik a dolgot.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy attól függetlenül, hogy ez a legegyszerűbbnek mondott vállalkozási forma (és mert tipikusan ez felel meg a virtuális asszisztenseknek), még érdemes komolyan venni a dolgot és egyeztetni egy könyvelővel már a vállalkozás indítása előtt. Ha tényleg elszántad magad a nagy lépésre, akkor keress egy olyan szakembert, akiben megbízol, és egy konzultáció keretében beszéld meg vele a konkrét elképzeléseidet és terveidet. Minden VA vállalkozás kicsit különböző, ami miatt jó konkrétan is átbeszélni, hogy Neked is a fent említett vállalkozási forma lesz-e a legmegfelelőb. Emellett egy jó könyvelő sok tippet és tanácsot adhat már a vállalkozás indításától, amivel sok extra költségtől és kellemetlenségtől megkímélheted magad, illetve a konkrét lépések megtételében is ő tud majd segíteni.

Virtuális Asszisztens szeretnél lenni, de nem tudod, hogyan fogj hozzá? Akkor örömmel jelentjük, hogy az általunk fejlesztett Vállalkozozás Tervezési Mini Tanfolyam éppen Neked készült! 😄Az online végezhető kurzust a saját időbeosztásodhoz igazodva végezheted, a tananyag végére pedig összeáll a saját üzleti modelled és a konkrét terved! Ha szeretnél sikeres online vállalkozást indítani, akkor a további részletekért kattints IDE

 

Lépj be ebbe a fantasztikus VA közösségbe!

INGYENES cikkek, oktatóanyagok és sok hasznos tipp vár Rád!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

KrisztinaA leggyakrabban ismételt kérdések – és a válaszaink II.

Related Posts

vállalkozni fogok

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 2. rész

Nemrégiben jelentkeztünk a cikkünk első felével amelyben elkezdtük átgondolni, hogy milyen konkrét lépésekkel tudod elkezdeni a saját Virtuális Asszisztens vállalkozásod felépítését. Mostani írásunk ennek a folytatása, amelyben szeretnénk felhívni a figyelmedet néhány további dologra, amivel mindenképp fontos tisztában lenned! Az év elején megjelent cikkben segítettünk átgondolni, mivel is foglalkozz és kinek is dolgozz Virtuális Asszisztensként.

Virtuális Asszisztens interjú: Kovács Lilla

VA Tréning: Mióta dolgozol Virtuális Asszisztensként? Lilla: 2013-ban, Magyarországra költözésem után pár hónapig próbáltam munkát keresni.  Mivel bőségesen volt időm az állásinterjúk között,  így regisztráltam az akkori Elance és O-Desk platformokra. Ezek amolyan netes állásközvetítő oldalak voltak, és kezdetben én sem hittem, hogy sikerülhet ezt teljes munkaidős állássá tenni majd. Így kezdtem a VA pályafutásom

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok!

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 1. rész

Már jó ideje nem érzed magad jól a munkahelyeden és végre letisztult, hogy változtatnod kell. Úgy gondolod most vagy soha, mert végre egyértelműen érzed, hogy a mostani út számodra többé nem járható. Az év végi összegzés és az év eleji tervezgetés nagyon nagy lelkesedéssel töltött el de most, hogy már január vége felé járunk, ismét

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.