12+1 tipp a hatásos LinkedIn profilhoz

No comments

Nem olyan régen már írtunk egy bejegyzést arról, hogy mennyire fontos a LinkedIn használata (Miért használd VA-ként (is) a LinkedInt?). Most pedig, ebben a – sokak által már nagyon várt – bejegyzésben mélyebbre merülünk a témában. Bánki Tamással, a legismertebb magyarországi LinkedIn szakértővel és a DrLinkedin.hu tulajdonosával együttműködve szedtük össze a legfontosabb tippjeinket a hatásos LinkedIn profil felépítéséhez! Vágjunk is bele! 

 

Háttérkép

Ez egy 1584 x 396 pixeles kép, amely a profilod tetején, a saját képed mögött helyezkedik el. Próbálj olyasmit választani, amely kapcsolódik az üzleti profilodhoz, és amely általánosságban is inkább profi, üzleties hangulatot sugall. Fontos tudni, hogy a beillesztett képnek csak a felső sávja érvényesül igazán, amely 75-100 pixel magas, tehát ha feliratot is szeretnél használni, akkor az ide kerüljön (ha viszont előfizetsz a Linkedinre, akkor a teljes felső rész látszik).

Profilkép

A profilkép minimális mérete 200 x 200 pixel, de optimális esetben 500 x 500 pixel. A legjobban az mutat, ha mosolygunk a képen, és ha jobbra nézünk (amely a fotózáskor balra fordulást jelent). Amennyiben van rá mód, érdemes a képet profi fotóssal elkészíttetni, mert a szakértelem mindig meglátszik a végeredményen. Ha a már meglévő képeid közül választasz / konkrétan ide készítesz új képet akkor fontos észben tartani, hogy ez szakmai oldal, tehát lehetőleg legyen ennek megfelelő az öltözék, ne legyen rajtad napszemüveg, sapka stb. A Linkedinen a képek kör kivágásúak, ezért érdemes az elején ezt fejben tartva készíteni a képet.

Szakmai fősor (Professional Headline)

Itt 120 karaktered van, hogy összefoglald mindazt, amit a legfontosabb tudni Rólad. Érdemes körülnézni, hogy a már régebb óta működő Virtuális Asszisztensek (de akár egyéb szakemberek is) mit és hogyan tüntetnek fel itt, és átgondolni, hogy a Te számodra mi lenne a legtesthezállóbb. Fontos tudni, hogy mobilon az első 5 szó látszik (majdnem) biztosan. A többi csak tableten vagy laptop/desktopon.

Összefoglalás (Summary)

A Summary első 6 szava kulcsfontosságú, mert a mobil applikációban ez jelenik meg a profilképünk alatt, tehát fontos, hogy ez már önmagában is a lehető legtöbb információt adjon, (mint amolyan összefoglalás az összefoglalásban). A Summary-részbe egyébként összesen 2000 karaktert írhatsz, de általában 1000-1500 karakter bőven elegendő.

Érdemes mérlegelni a következő, hármas tagolás használatát: én és a munkám, a munkám, rólam. Három-négy soros bekezdésekben gondolkozz, mivel ez megkönnyíti a szöveg gyors átfutását. Esetleg függőlegesen, lista-jelleggel beírhatod ide azokat a keresőszavakat, amelyekkel Rád találhatnak (és amelyek a legjobban leírják, hogy mivel foglalkozol). Érdemes itt is feltüntetni az elérhetőségeidet, hogy ezzel is megkönnyítsd a lehetséges ügyfeleid dolgát.

Munkatapasztalat (Experience)

Minden korábbi pozíciódat feltüntetheted a profilodon. Mindenhol érdemes pár mondatot írnod arról, hogy az adott helyen mivel foglalkoztál. Fontos, hogy tömören és közérthetően fogalmazz; bár itt is van 500 karaktered erre.

Azt is érdemes figyelembe venned, hogy ha mondjuk csak pár hónapot töltöttél el valahol, ami esetleg nem is illik bele annyira a képbe, amelyet igyekszel kialakítani magadról (és emiatt kicsit zavar Téged), akkor azt esetleg ki is hagyhatod. Viszont, ha az adott dolog mégis közel áll a szívedhez (és mondjuk elmond Rólad valami olyat, ami pont megragadhatja a leendő üzleti partnerek figyelmét), akkor hagyhatod is, mindez teljesen rajtad áll.

Természetesen senkit nem bíztatunk arra, hogy hazudjon, vagy bárkit megtévesszen! Ugyanakkor ez a szakmai profilod, amelynek egyik fő célja, hogy eladjon Téged, és ezért fontos, hogy egységes legyen, és jól tükrözze, hogy ki vagy, valamint szinkronban legyen a jövőbeli céljaiddal is. Ezek miatt tehát érdemes mindent mérlegelni.

A készségek (Skills) rész

Fontos, hogy ezt a szekciót folyamatosan tartsd karban. Először is add hozzá az alapvető, szakmádhoz kapcsolódó készségeidet (ami VA-k esetében például lehet Office Administration, Administrative Assistance stb.), valamint tüntesd fel azokat a szoftwereket, amelyeket használsz. Összesen 50 skill-t lehet hozzáadni, és ajánlott fel is használni ezt a mennyiséget! Érdemes megnézni olyanok LinkedIn profilját, akik jó példának számítanak a szakmában, és megnézni, ők miket tüntettek fel. Sok olyasmit találhatsz, ami Rád is igaz lehet, csak még nem jutott eszedbe. Az igazat megvallva a LinkedIn hatékony használatához kicsit rá is kell hangolódni arra, hogy saját magunkat prómótáljuk – először ez nem mindenkinek megy könnyen, de idővel bele lehet jönni!

Az elismerés (Endorsement) funkció

Ha van már a meglévő kapcsolataid között olyan, akinek szeretnéd elismerni a készségeit, akkor a profilja alsó szekciójában megtalálod a „Featured Skills and Endoresements” részt. Itt az egyes készségek melletti plusz jelre kattintva tudod Te is elismerni, hogy az illető ért az adott dologhoz. Fontos, hogy csak akkor tedd meg ezt, ha tényleg ismered őt, és valóban tudod, hogy ért az adott dologhoz!

Az a jó ebben, hogy sokan szinte azonnal viszonozzák a gesztust, és ezáltal Te is sok elismerést szerezhetsz! A LinkedIn ilyen szempontból egy nagyon pozitív közösségként is működik, ahol ha adsz, akkor többnyire kapsz is!

Ajánlások

Mindenki könnyebben bízik meg valakiben, ha látja, hogy másnak már jó tapasztalatai voltak vele. Ezért is nagyon fontosak az ajánlások (Recommendations) a LinkedInen is. Úgy gondolod, hogy van olyan (volt) kollégád, vagy ismerősöd, aki írhatna Rólad pozitívan szakmai szempontból? Akkor kezdeményezz, és írj neki Te előbb! Sokszor jó stratégia az is, ha „ajánlást cseréltek”, vagyis Te is írsz róla, és ő is ír Rólad. Ha megírtad neki a tiédet, akkor udvariasan kérd a viszonzást.

Itt is fontos azonban ugyanaz, amelyet az előző résznél is említettünk: valótlant állítani tilos, kizárólag a tényleges munkakapcsolatot és pozitív tapasztalatokat szabad alapul venni.

Érdemes a volt főnöknek és volt beosztottnak ajánlást adni, viszont ha közvetlen kollégák adnak ajánlást egymásnak, az kicsit sántít.

Saját, személyre szabott LinkedIn URL

Miért jó ez? Mivel egyrészt jobban néz ki, ha feltünteted valahol, könnyebb megjegyezni, és mindenképp profibb hatást kelt. Hogyan állíthatod be? Nos, a lépések a következők: menj rá a profilodra. Ezután a jobb oldalon kattints arra, hogy „Edit your public profile”. Ezután a megjelenő oldalon a jobb oldali szekció tetején már ott is az „Edit public profile URL” rész. Ha a link melletti kis kék ceruza ikonra kattintasz, akkor át tudod írni a linket a saját nevedre. Lehet használni kötőjelet, de ékezetet nem érdemes.

Jó angol

Angolul töltöd ki a profilodat, és félsz, hogy hibákat vétesz? Töltsd le az ingyenesen a Grammarly-t (https://www.grammarly.com/), amelyet ha hozzáadsz a böngésződhöz, akkor az így minden angol nyelvű szöveg beírásánál figyelmeztet az esetleges hibákra, és ami még fontosabb, javasol helyes formát! J

QR kód a névjegyedhez

Készen van a LinkedIn profilod, és szeretnéd feltüntetni a névjegyeden is? Ennek az egyik leghatásosabb – és talán legdivatosabb – módja, ha generálsz egy QR kódot (amelyet ingyenesen megtehetsz például itt is: http://hu.qr-code-generator.com/), és ezt tünteted fel a kártyádon. Egyszerű, gyors, és talán picit menő is! 😉

Rendszeres “LinkedIn audit”

Érdemes akár a naptáradba is beütemezni, hogy 2-3 havonta részletesen nézd át a profilodat, és végezd el a szükséges módosításokat. Az idő gyorsan elszáll, sokszor pedig mi magunk sem vesszük észre, hogy mennyit fejlődtünk / mennyi új tudással gazdagodtunk. Bizonyosodj meg róla, hogy a profilod mindig híven tükrözi azt, ahol éppen tartasz!

Ne csüggedj!

És egy fontos gondolat, így a végére: még nem tökéletes a LinkedIn profilod? Sebaj! Jó eséllyel nagyon kevés ember van, akinek a LinkedIn profilja minden lehetséges szempontnak és kritériumnak megfelel, szóval emiatt kár elkeseredned! Ez pont olyan, mint a honlapod, a Facebook oldalad (ha van) és hasonlók: a lényeg, hogy igyekezz folyamatosan fejlődni, tanulni, és minden héten / hónapban (vagy ahogy az időd engedi), tegyél egy kis lépést a céljaid felé!

 

Szeretnél jobban ráhangolódni a LinkedInre? Akkor örömmel tudatjuk, hogy Tamás, a DrLinkedin.hu szakértője minden hónapban egyszer ingyenes előadást is tart a téma irántérdeklődőknek Budapesten, amely után felteheted a konkrét kérdéseidet is. Erről több információt itt találsz: http://www.drlinkedin.hu/free.html

 

 

Lépj be ebbe a fantasztikus VA közösségbe!

INGYENES cikkek, oktatóanyagok és sok hasznos tipp vár Rád!

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )

I will never give away, trade or sell your email address. You can unsubscribe at any time.

Krisztina12+1 tipp a hatásos LinkedIn profilhoz

Related Posts

vállalkozni fogok

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 2. rész

Nemrégiben jelentkeztünk a cikkünk első felével amelyben elkezdtük átgondolni, hogy milyen konkrét lépésekkel tudod elkezdeni a saját Virtuális Asszisztens vállalkozásod felépítését. Mostani írásunk ennek a folytatása, amelyben szeretnénk felhívni a figyelmedet néhány további dologra, amivel mindenképp fontos tisztában lenned! Az év elején megjelent cikkben segítettünk átgondolni, mivel is foglalkozz és kinek is dolgozz Virtuális Asszisztensként.

Virtuális Asszisztens interjú: Kovács Lilla

VA Tréning: Mióta dolgozol Virtuális Asszisztensként? Lilla: 2013-ban, Magyarországra költözésem után pár hónapig próbáltam munkát keresni.  Mivel bőségesen volt időm az állásinterjúk között,  így regisztráltam az akkori Elance és O-Desk platformokra. Ezek amolyan netes állásközvetítő oldalak voltak, és kezdetben én sem hittem, hogy sikerülhet ezt teljes munkaidős állássá tenni majd. Így kezdtem a VA pályafutásom

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok!

Eldöntöttem végre, vállalkozni fogok! De hogy induljak el? – 1. rész

Már jó ideje nem érzed magad jól a munkahelyeden és végre letisztult, hogy változtatnod kell. Úgy gondolod most vagy soha, mert végre egyértelműen érzed, hogy a mostani út számodra többé nem járható. Az év végi összegzés és az év eleji tervezgetés nagyon nagy lelkesedéssel töltött el de most, hogy már január vége felé járunk, ismét

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.